Subota 03.08.2013.
19:48
Beta

RFZO: Tužilaštvo da reaguje na pisanja da pljačkamo narod

"Insinuacije da se radi o pljački građana brutalni su bezobrazluk, laž i kriminalni posao. Ubuduće ćemo morati da tužimo i pokrećemo zahteve za razrešenja u Skupštini Srbije", rekao je Babić na konferenciji za novinare u Beogradu.

Bezobrazluk: Momčilo Babić

Povodom tvrdnji zaštitnika građana Saše Jankovića da uvođenje elektronskih knjižica nije zahtev EU, kao i da je njihova cena previsoka, Babić je rekao da to zaista nije uslov, ali da predstavlja "standard koji EU očekuje od svojih članica".

On je dodao da se Srbija obavezala na uvođenje ovih knjižica u odgovoru na pitanje 37 iz upitnika EU, gde je rečeno da se njihovo uvođenje planira u toku 2011. godine.

Generalni direktor RFZO-a je istakao da je Skupština pre dve godine usvojila zakon kojim se predviđa uvođenje elektronskih knjižica i da to plate zdravstveni osiguranici, tako da je zaštitnik građana mogao da reaguje tada.

"Nećemo tolerisati takozvane 'nezavisne institucije' koje se bave politikantstvom.

Tužilac treba da se pozabavi da li je ovde bilo namere krivičnog delovanja, a pisanja o tome da se radi o pljački ubuduće će nailaziti na najodlučnije odgovore RFZO-a", rekao je Babić.

On je kazao da RFZO vodi računa o socijalnom stanju građana i predložio da, ako je cena od 500 dinara prevelika, bude omogućeno da se ona plati na 20 rata od po 25 dinara. Babić je dodao da od tih 500 dinara 400 predstavlja cenu izdavanja, dok preostalih 100 dinara ide na izradu besplatnih kartica za socijalno najugroženije građane.

U RFZO takođe su kazali da će uvođenje 10.000 čitača elektronskih knjižica u zdravstvene ustanove koštati oko 60.000 evra.

2024 © - Vesti online