Subota 03.08.2013.
14:09
Beta

Ništa od šljivovice: 40 kg šljiva za paklu cigareta?!

U toj situaciji, šljive će teško završiti i u rakiji jer je jednostavnije "otresti ih, i dati ovcama ili svinjama da pojedu u voćnjacima".

Kilogram šljiva se ove godine u valjevskom kraju može prodati najviše po deset dinara: "Više nam se isplati da ih otresemo i bacimo svinjama"
 

Voćari valjevskog kraja prstom upiru u državu i ministre za poljoprivredu "svejedno čiji su" zbog toga što, kako kažu, godinama nema ozbiljne agrarne politike. Oni tvrde da su prepušteni ćudima prirode i divljem, neregulisanom tržištu što potkrepljuju podacima da lane maline "niko nije hteo", a sada "izlaze i na 200 dinara (za kilogram)", da su kupine prošle godine bile "preplaćene", a sada ih "niko neće ni za 60 dinara za kilogram".

"Seljaku je ostalo da iskrči voćnjake i pokopa malinjake i kupinjake. Da drži dve kravčice i preživljava, a država nek' vidi šta će", rekao je jedan od sagovornika.

Nekada se u sličnim krizama trgovalo s Vojvođanima - prodavane su im šljive u zamenu za kukuruz ili pšenicu. Sada ni toga nema. U Kolubarskom okrugu najbolji šljivici i malinjaci su u opštinama Valjevo i Osečina. Tamo je poslednjih godina najviše urađeno na obnavljanju proizvodnje.

Valjevo organizuje "Dan maline" u Brankovini i "Dan kupine" na Stavama (valjevskim), a Osečina "Dane šljive". Osečina je, ipak, u prednosti zbog toga što u toj varoši uspešno radi nemačko-srpska kompanija "Podgorina Frukt" sa fabrikom za preradu voća.

Posle neuspešne prodaje Bugarima 2007, valjevska "Srbijanka" nije otkupila ni jedan kilogram voća, a sada je u stečaju.

2024 © - Vesti online