Subota 03.08.2013.
08:00
luxlife.rs

Predivne plaže Perua

Kombinuje sufrovanje i sunce sa predivnim plažama, luksuzni smeštaj sa rajskom morskom hranom, tako da zaista tu imate savršene opcije za letovanje, bilo da to uključuje neke surferske aktivnosti ili ne. I ukoliko uspete da se odvojite od ležaljke na plaži, ovde ima dosta arheoloških nalazišta koja možete istraživati.

Evo liste najboljih mesta koje treba posetiti u Peruu, tačnije na njegovoj severnoj obali:


Huanchaco

Peru je verovatno prvo mesto gde su ljudi surfovali. Prošetajte plažom u Huanchaco, 560 km severno od Lime, i videćete dosta ribarskih čamaca, koji se nazivaju konji od trske odnosno caballitos de totora. Kada je dnevni ulov gotov, ribari surfuju do kuće pored svojih konjića, kao što je oslikano na 3000 godina starim plovilima koja se nalaze u blizini. Svakoga dana možete ići na pecanje ili surfovanje, a kada probate nešto od morske hrane koju nude lokalni restorani na plaži, ostaćete bez teksta.


Las Pocitas

Bezbrižno mesto za surfovanje i žurke, 1200 km od Lime, nije neko mesto za beg, ali plaže koje se protežu do juga nude savršeno mesto za letovanje. U Las Pocitas, na maloj udaljenosti imate dosta luksuznih hotela, koji nude enterijere kao iz magazine o uređenju prostora, morsku hranu kao iz raja. Bićete ponuđeni koktelima dok uživate pod palminim drvećem, kao i jahanje konja do zalaska sunca, a ima i dosta zanimacija za decu.


Vichayito, Los Organos i Punta Veleros

Šest do deset kilometara dalje južno od Las Pocitas, nalaze se ribolovačka mesta Vichayito, Los Organos i Punta Veleros, postavljeni između predivnih peščanih plaža i suvih brda. Ova mesta su mirnija od Las Pocitas, sjajna su za porodična letovanja, kako veći deo hotela i vila sadrži bazene i programe specijalno kreirane za decu, koja još nisu spremna za plivanje u okeanu. Za neke posetioce, surfovanje je glavna atrakcija ovih lokacija, mada tu postoji još dosta aktivnosti u vodi koje možete praktikovati. Van vode tu su jahanje konja, šetnja i posmatranje ptica,a ukoliko je opuštanje ono što vi najviše volite u sklopu svog letovanja, opustite se u nekom od luksuznih spa centara.


Punta Sal

Severno od Mancore je Punta Sal, sa svojim mirnim morem i predivnim plažama. Duboke vode Punte Sal su takođe poznate po pecanju i takmičenjima u istom.


Cabo Blanco

Hemingvej je pecao ovde, a veliki crni marlimi koji su uhvaćeni ovde pedesetih godina, navodno su bili inspiracija za roman Starac i Morre. Nekoliko čamaca koji idu do dalekih prostora mora još uvek funcionišu ovde, hvataju crne i šarene marline, mahi mahi i tune, ali to je sada uglavnom komercijalizovano. Od novembra do januara, Cabo Blanco ima savršene talase, samo za iskusne surfere.


Chicama

Ovo je dom najdužih talasa sveta – dugačkih do jednu milju i poznatim po svojoj brzini, jasnoći i kružnim oblicima. Chicama je na otprilike 80 km od Huanchaco, na neverovatnom pustom prostoru. Oni koji nisu surferi, a žele da letuju ovde, mogu da se opuštaju pored nekog od brojnih bazena. Ukoliko vam to postane dosadno, upustite se u istraživanje neke od antičkih ruševina koje se nalaze u blizini.


Chan Chan, Huacas del Sol y de la Luna, Sipan i El Brujo

Severna obala Perua je veoma bogata pre-kolumbijskom arheologijom – do koje se veoma lako dolazi od kolonijalnog severnog grada Trujillo. Chimu ruševina Chan Chan je bio najveći pre-kolumbijski grad u južnoj americi, dok je Huaca del Sol i Huaca de la Luna iz još ranije Moche kulture. Skoro otkriveni grob u Sipanu sadržao je velike količine Moche zlata i blaga, a novi muzej na mestu poznatom pod nazivom El Brujo, čini ovu ruševinu još vrednijom posete.

2024 © - Vesti online