Petak 02.08.2013.
15:55
telegraf.rs, novimagazin.rs

Na Svetoj Gori se zaboravilo na hrišćanstvo!

Sveta Gora
 

Manastir je oformljen u 10 veku. Monasi ziloti ovog viševekovnog manastira su u konfliktu sa patrijarhom Vartolomejem Prvim zbog njegovih napora da poboljša odnose s Vatikanom. Zbog ovog spora on ih je naznačio kao nezakonske stanovnike crkvenog objekta. Danas ziloti žive izolovano u muškim i ženskim manastirima i odbacuju jedinstvo sa hrišćanima.

Često su prognani jer oficijalne pravoslavne crkve na njih gledaju kao na sektu. Žive veoma asketskim životom, bez struje i vode. Odbijaju bilo kakvu pomoć Evropske unije ili grčke vlade. Manastir nikada u svojoj strukturi nije pao u ruke osvajača, što zbog svog geografskog položaja, a što zbog zelotske čvrstoće, revnosti i odvažnosti da očuvaju pravoslavlje.

- I da nas izjure, mi ćemo se vratiti - izjavio je gnevni monah za list “Etnos”.

U manastiru živi 115 monaha. Iz bezbednosnih razloga policija je premestila 15 sveštenika iz rivalskog bratstva u drugi manastir. Više desetina prijatelja monaha zelota nalaze se u naselju Uranopolis, pripremljeni da stignu u manastir i da se solidarišu sa sadašnjim stanovnicima.

Pre dve nedelje grčki sud je prihvatio zahtev novog bratstva za odstranivanje monaha zelota od svetog objekta. Izvršilac u pratnji policije došao je u manastir da uruči sudsko rešenje za iseljavanje, ali su dočekani ručnim bombama. Oni su time pokazali da ne dozvoljavaju da se manastir preuzme od drugih monaha, naznačenih od strane grčke crkve.

2024 © - Vesti online