Petak 02.08.2013.
16:24
Beta

Ambasade SAD u strahu: Ne radimo u nedelju zbog pretnji

Američki stejt dipartment
 

Portparolka Stejt dipartmenta Mari Harf izjavila je da će se odluka o zatvaranju predstavništava primeniti u svim ambasadama i konzulatima koji inače rade nedeljom, preneo je Bi-Bi-Si.

Nedelja je radni dan u muslimanskim zemljama. Američka diplomatska predstavništva u drugim delovima sveta ne rade nedeljom.

"Dali smo upustva svim američkim ambasadama i konzulatima koje bi normalno bili otvoreni u nedelju da suspenduju poslove, posebno 4. avgusta", izjavila je Harf, dodajući da će predstavništva možda biti zatvorena još neki dan.

Stejt dipartment je, po njenim rečima, dobio informaciju zbog koje su preduzeti ti "koraci iz predostrožnosti".

Po izveštaju televizije Si-Bi-Es njuz, među zemljama u kojima će biti zatovrena predstavništva su Bahrein, Izrael, Jordan, Kuvajt, Libija, Oman, Katar, Saudijska Araija, Jemen, Avgaistan i Bangladeš.

CBS navodi i da je odluka o zatvaranju ambasada povezana sa zaverom Al Kaide čija su meta diplomatska predstavništva na Bliskom istoku i u drugim muslimanskim zemljama, ali se u tim informacijama ne pominje posebna lokacija.

Ambasade SAD su često meta napada demonstranata. Tokom nereda u Libiji prošle godine, u napadu na američki konzulat u Bengaziju 11. septembra poginula su četiri Amerikanca, ukljucujući ambasadora Kristofera Stivensa.

2022 © - Vesti online