Petak 02.08.2013.
13:47
Beta

Kineska mornarica probila blokadu na Tihom okeanu

Kineski razarač "Vuhan" (u prvom planu) tokom nedavne zajedničke vežbe ratnih mornarica Kine i Rusije (Foto: Arhiva)
 

"Prvi ostrvski lanac" je niz velikih arhipelaga uz istočnoazijsku obalu, među kojima su japanska ostrva, ostrva Rjukju, Tajvan i severni Filipini.


Od sredine 50-ih, SAD su taj lanac smatrale važnom barijerom za obuzdavanje Kine i drugih komunističkih zemalja. SAD i savezničke zemlje su uz tu liniju postavile vojne baze i napredno oružje.

Uoči 86. godišnjice Kineske narodne armije, kineski brodovi su učestvovali u pomorskim vežbama s ruskom ratnom mornaricom u Zalivu Petra Velikog na ruskom dalekom istoku, prilikom čega je kineska mornarica prvi put ušla u Tihi oken kroz moreuz La Peruz između rukog ostrva Sahalin i japanskog ostrva Hokaido.


Nekoliko dana kasnije kineski brodovi su na povratku u bazu prošli kroz moreuz Mijako između japanskih ostrva Mijako i Okinava. Time je kineska mornarica prvi put oplovila japanski arhipelag, navodi Čajna dejli.


Japan je, međutim, poslao fregate i avione da prati kretanje kineske flote s male razdaljine.


Stručnjak za vojne i međunarodne studije Vu Dahui s Univerziteta Cinhua ocenio je da je ta plovidba dokaz sve većih kapaciteta i uverenosti kineske mornarice - pokazano je da je kineska mornarica u stanju da šalje i podržava svoje ratne brodove u plovidbama i borbama daleko od kontinenta.

2024 © - Vesti online