Petak 02.08.2013.
11:12
Srna

Rusija: Kosovo - srpska teritorija

Rusi principijelni u poštovanju međunarodnog prava i zalaganju za pravdu
 


"Polazimo od toga da Srbi najbolje mogu da odrede svoje nacionalne interese", rekao je Maslov, koji je direktor Četvrtog evropskog departmana Ministarstva inostranih poslova Rusije.


Navodeći da Rusija dosledno podržava prijateljsku Srbiju po pitanju očuvanja njenog teritorijalnog integriteta, Maslov je rekao za "Glas Rusije" da Vlada Srbije ima prava da sama odlučuje kako će da postupi, pošto je Kosovo deo srpske teritorije.


Maslov je istakao da ono što se dešava u delu Kosova koji kontroliše Priština - od uništenja kulturnog nasleđa čitavog čovečanstva, a ne samo pravoslavnog, do otvorenog kriminala međunarodnih razmera - predstavlja direktnu opasnost po susedne zemlje i celu Evropu.


On ističe da su se došljaci sa Kosova pojavili u redovima nepomirljive opozicije u Siriji i da za pružanje otpora sličnim pojavama treba da budu zainteresovani svi ozbiljni igrači na međunarodnoj areni.


"Razume se da se zalažemo upravo za tako usklađen pristup Rusije, EU i Sjedinjenih Država, održavamo redovne konsultacije u vezi s balkanskom tematikom s kolegama iz zapadnih spoljnoekonomskih nadleštava", naveo je Maslov.


Odgovarajući na pitanje da li je važno učestvovanje Moskovske patrijaršije u kosovskom pitanju, Maslov je rekao da je jasno da u teško vreme koje doživljava srpsko pravoslavlje na Kosovu i Metohiji, Ruska pravoslavna crkva ne može da ostane ravnodušna prema patnji pripadnika iste vere u Srbiji.


"O tome kako tačno Moskovska patrijaršija treba da sarađuje sa srpskim pravoslavljem, uključujući i ono na Kosovu i Metohiji, najbolje je da se dogovore sami predstavnici sestrinskih crkava", dodao je Maslov.


Govoreći o ulozi zapadnih medija u rešavanju kosovskog problema i "obradama" javnog mnjenja, Maslov je ocenio da je nedopustiva zamena objektivne slike dešavanja šemom po kojoj se čitave zemlje i narodi unapred dele na loše i dobre.


On je istakao da iskustvo svetske, a još više balkanske istorije poslednjih decenija svedoči o opasnosti pokušaja da se jednostrano promene granice među državama.

2024 © - Vesti online