Petak 02.08.2013.
13:38
M. Ljubičić - Vesti

Srbija pustila Krajišnike niz vodu

Foto - arhiva: Srbi izbegli sa vekovnih ognjišta posle zločinačke akcije "Oluja"
 

 - Ne postoji napušteniji narod od Srba iz Hrvatske. Skoro da nema države, ili ja barem ne znam da postoji, koja je tako ravnodušna prema velikog delu svog naroda koji živi izvan matice, kao što je to Srbija, zaključio je Marković.

Falsifikovana istorija

Bivši diplomata Čedomir Štrbac istakao je da su publikacije poput zbornika, bez obzira na neke njegove manjkavosti, izuzetno važne "u vremenu kada istorija postaje predmet manipulacija". Istakao je i da je u odbrani istorijske istine značajan i sam naziv zbornika - Građanski rat u Hrvatskoj.

On je dodao da je sramno to što Beograd ne daje nikakvu sistematsku podršku naporima Srba iz Hrvatske da se izbore za elementarna ljudska, građanska i ekonomska prava.

Dr Dušica Bojić, koja je svojevremeno u republičkom Komesarijatu za izbeglice prikupljala i beležila svedočenja Srba proteranih u akcijama Bljesak i Oluja, rekla je da zbornik "Građanski rat u Hrvatskoj 1991 - 1995", koji je uredio Milojko Budimir, donosi viđenje tog perioda iz ugla autora među kojima su i dvojica generala koja su učestvovala u ratu u Krajini, istoričari iz Instituta za savremenu istoriju, Instituta za evropske studije, direktor Veritasa Savo Štrbac i drugi.

2024 © - Vesti online