Petak 02.08.2013.
12:01
D. Dekić - Vesti

Borba za devet praznih fotelja

Igranka bez prestanka: Vlada Srbije
 

To je donekle priznao Aleksandar Vučić koji je najavio ulazak najmanje jednog stranca u Nemanjinu 11. Vučić se, prema saznanjima "Vesti", zalaže da osim ekonomskog još neke resore preuzmu vrhunski stručnjaci. Rekonstrukcija je za sobom ostavila devet praznih fotelja, četiri SNS-ove, dok su po dva ministra otišla iz SPS-a i Ujedinjenih regiona, čija je i potpredsednica Vlade Srbije Suzana Grubješić spakovala stvari.

Mlađa u klupu, Mrkonjić na Koridor

Mlađan Dinkić je najavio povratak u skupštinske klupe, a spekuliše se i da će bivši ministar saobraćaja Milutin Mrkonjić ostati u državnoj službi, verovatno na angažmanu oko Kordira 10.

 

Uvek na jaslama države: Milutin Mrkonjić
 

Posle pet godina rukovođenja Ministarstvom prosvete, Žarko Obradović se verovatno vraća na fakultet Megatrend, gde je bio dekan do odlaska u Vladu.

Njeno mesto moglo bi da se ugasi i da pregovarački tim sa EU preuzme sve poslove vezano za put ka Briselu. Vlast će morati da se pozabavi i novim šefom Vladine kancelarije za evropske integracije pošto je Milan Pajević juče podneo ostavku.

Poslove EU integracija u svoje ruke preuzeće SNS. Razgovori o personalnim rešenjima tek predstoje, neka od imena su već u igri poput SNS-ovog gradonačelnika Kruševca Bratislava Gašića kao kandidata za ministra odbrane. Ministar bez portfelja Sulejman Ugljanin navodno je zainteresovan za resor regionalnog razvoja i lokalne samouprave koji je vodila Dinkićeva desna ruka Verica Kalanović.


Da ostaje na funkciji ministarke zdravlja juče je potvrdila Slavica Đukić Dejanović. Nije isključeno da SPS i SNS razmene neke resore. SPS bi, kažu upućeni, mogao da ustupi prosvetu, a uzme resor sporta i omladine za koje je zainteresovan potpredsednik te stranke Branko Ružić. Kao kandidati za novog ministra kulture slove čelnik Narodne biblioteke Dejan Ristić i odranije pominjani upravnik Narodnog pozorišta, dirigent Dejan Savić.
 

Stranci u Vladi Srbije

Dok se uveliko spekuliše o dolasku bivšeg funkcionera MMF Dominika Stros Kana i drugim strancima koji bi mogli da postanu srpski ministri, malo je poznato da u Nemanjinoj 11 već uveliko rade neki strani državljani. U Ministarstvu pravde, kao viši pravni savetnik uposlen je Francuz Alan Biro, koji je i član Komisije za istragu o ubistvu novinara.


Kod Grubješićeve je kao savetnik angažovan bivši premijer i šef diplomatije Slovačke, Mikloš Dzurinda koji taj posao radi besplatno. U Ministarstvu finansija je pod ugovorom do kraja godine Jorg Heskens iz Nemačke, a direktor Poreske uprave Ivan Simič je došao iz Slovenije.

Naš izvor kaže da je Vučić hteo da smeni i ministra rudarstva Milana Bačevića, ali je od toga odustao jer je Bačevićeva ćerka udata za mlađeg sina predsednika Srbije Tomislava Nikolića. Bačević je odbio da fotelju u Vladi menja za ambasadorsku u Pekingu.

2024 © - Vesti online