Četvrtak 01.08.2013.
20:09
telegraf.rs

Kako Hrvati slave Oluju: Tompsonov disk uz primerak Večernjeg lista

Marko Perković Tompson
 

Svake godine Republika Hrvatska od 1. do 5.avgusta ponosno proslavlja dan kada je izvršen jedan od najvećih pogroma srpskog stanovništva. Neretko je da stanovnici širom Hrvatske na prozorima ističu zastave, a u gradovima se organizuju razne svečanosti.

Jedan od najpoznatijih izvođača hrvatskih patriotskih stihova je Marko Perković u narodu poznatiji kao Thompson, a njegovi koncerti čuveni su po masovnom nošenju ustaških obeležja, zbog kojih su neki završavali i iza rešetaka, pa ne čudi što se baš njegov disk delio uz novine.

I dok Hrvati slave, za Srbe “Oluja” predstavlja datum kada je izvršen jedan od najsurovijih etničkih čišćenja koja su se desila na prostorima bivše SFRJ, u kojoj su civili činili oko 62 odsto žrtava. U vojnoj operaciji na prostoru bivše Republike Srpske Krajine poginulo je i nestalo blizu 2.000 Srba, proterano oko 220.000, a spaljeno je više od 20.000 srpskih kuća.

Koliko su Hrvati ponosni na ovaj datum svedoči i podatak da je u aprilu ove godine pokrenut i magazin “Oluja” koji je posvećen hrvatskim vojnicima i njihovim ratnim sudbinama. Časopis je za kratko vreme stekao veliki broj čitalaca kako među veteranima rata, tako i među brojnim “domoljubima”.

2024 © - Vesti online