Petak 02.08.2013.
00:44
Srna

"Holbrukov sin deo kampanje protiv RS"

Dejvid Holbruk, sin pokojnog diplomate Ričarda Holbruka
 


Tanasković je konstatovao da je "zadivljujuće" ali i "zastrašujuće" do koje mere protivnici Dejtonskog sporazuma, prevashodno iz redova Bošnjaka, ali nikako samo Bošnjaka, do opsesivnosti sistematski nastoje da iskoriste svaki povod i priliku, ma koliko to neprimereno i otužno bilo, da se bace kamenom i odapnu bar neku strelicu na Republiku Srpsku.

"Neprijatelji srpskog naroda i Republike Srpske dosledno pokušavaju da u svoja kola upregnu sve moguće činioce, a radi usredsređivanja i pojačavanja pritiska na pravcu glavnog udara. Strategijski cilj je temeljna revizija, odnosno promena ili ukidanje Dejtonskog sporazuma i slabljenje ustavnog položaja i državnosti Republike Srpske", izjavio je Tanasković za Srnu.

On je naglasio da ovakvi pristrasni i jednostrani nastupi belosvetskih umetničkih i estradnih veličina, a češće "veličina", ne mogu doprineti uobličavanju i širem usvajanju iole uravnoteženije predstave o burnim i protivrečnim zbivanjima tokom devedesetih godina prošlog veka, a o pomirenju i da se i ne govori.

"To je, valjda svakome jasno, sem onima koji tvrdoglavo ističu da su preduslov za pomirenje istina, pravda i pokajanje, pri čemu priznaju samo svoju 'istinu', pravdu vide isključivo kao kažnjavanje pripadnika srpskog naroda, a kao dokaz pokajanja bi bili spremni da prihvate jedino ponizno izvinjenje sa srpske strane, odnosno, kako vole da kažu, katarzu unutar celog srpskog nacionalnog korpusa", naglasio je Tanasković.

On smatra da ovakvo "zadrto jednoumlje" koje se patetično zaogrće ruhom visokih ljudskih i etičkih principa, neminovno vodi povećavanju distance među konstitutivnim narodima u BiH, kao i produbljivanju međunacionalnog i međuverskog nepoverenja.

To bi, upozorio je on, "pod određeni uslovima moglo ponovo ukresati i plamen otvorenog sukoba".

2024 © - Vesti online