Ponedeljak 01.03.2010.
21:07

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/scripts/open/print.phtml on line 37

Vladika Atanasije kažnjava monahinje

Čvrsta ruka: Vladika Atanasije
 

Disciplinske mere su usledile, kako “Vesti“ nezvanično saznaju u tom delu Eparhije raško-prizrenske, zato što je narod koji je bio prisutan u manastiru, u nedelju 28.februara, na liturgiji na kojoj je činodejstvovao sveštenik Sava Šmigić, glasno tražio da se tokom čitanja molitvi za patrijarha Irineja i vladiku Atanasija pominje i ime privremeno razvlašćenog episkopa Artemija.

Igumanija smenjena u odsustvu

“Igumanija Sara nije bila u nedelju, 28. februara, u manastiru Končulu, već u Beogradu, manastirskim poslom. Takođe, 1. marta, odluka o smeni zatekla ju je u srpskoj prestonici“, kaže izvor Vesti.

Nakon ovakvih zahteva vernika, otac Sava je prekinuo bogosluženje i već 1. marta u manastir Končul sa sveštenikom Šmigićem stigao je otac Toma arhijerejski namesnik, donoseći akt vladike Atanasija Jevtića o smeni igumanije Sare i kažnjavanju monahinja.

“Osim što je smenjena, igumaniji Sari je zabranjeno i pričešćhe do Spasovdana (13.maj), a ostalim monahinjama do Velike Subote, 3.aprila, a do tada je administrator Eparhije raško-prizrenske zabranio i održavanje bogosluženja u manastiru“, kažu upućeni sagovornici Vesti.

Odlukom vladike Atanasija, od uvođenja privremenih mera uprave, na bogosluženjima u Eparhiji raško-prizrenskoj pominju se patrijarh i privremeni administrator.


Monahinje, dođite na oprost jedna po jedna

Naš sagovornik dodaje da je vladika Atanasije u aktu "pružio i šansu monahinjama, osim igumanije Sare, da mogu pojedinačno od njega da traže oprost za ’incident’ u manastiru, iako ga one nisu izazvale, pa će im on posle toga ukinuti zabranu pričešća".

2024 © - Vesti online