Četvrtak 01.08.2013.
17:44
Beta

EU: 2,25 miliona € za osobe s mentalnim smetnjama u Srbiji

Odobravaće se projekti u trajanju od 10 do 18 meseci, u iznosu od 50.000 do 200.000 evra, uz kofinansiranje od 15 odsto. Rok za prijavljivanje je 31. oktobar.

Slavica Đukić Dejanović (levo) i Adrijano Martins
 


I ministarstva zdravlja i socijalne politike dala su podršku realizaciji projekata koji osobama sa mentalnim smetnjama treba da omoguće deinstitucionalizaciju i lakši povratak u zajednicu nakon lečenja i boravka u ustanovama.


"Mi živimo u sredini u kojoj u kolektivnom nesvesnom još uvek funkcioniše nešto od prastarih verovanja da su mentalne bolesti dela zlih bogova i demonskih sila i da se jedino isterivanjem zlih duhova iz ovakvih osoba njima može pomoći", kazala je ministarka zdravlja Slavica Đukić Dejanović.


Ona je na skupu u beogradskom Medija centru, gde je i predstavljen konkurs za projekte koje će finasirati EU, ukazala da zbog strahova u Srbiji i dalje stigmatizuju i diskriminišu osobe sa mentalnim smetnjama.


Prema podacima Ministarstva zdravlja od 158 domova zdravlja u Srbiji 74 ima svoje psihijatre, a radi se na tome da ih bude što više ili da barem lekari opšte prakse budu dodatno obučavani.


Zamenik šefa delegacije Evropske unije u Srbiji Adriano Martins pozdravio je napore koje vlada Srbije čini kada je reč o deinstitucionalizaciji osoba sa mentalnim smetnjama i najavio nastavak podrške.


"Od 2000. godine EU namenila Srbiji 144 miliona evra za podršku socijalnom sektoru i 147 miliona kao podršku zdravstvu", kazao je Martins.

2024 © - Vesti online