Četvrtak 01.08.2013.
16:55
Srna

Sveštenici od danas ponovo u Vojsci Srbije

Svečanost u Generalštabu Vojske Srbije povodom prijema oficira verske službe na početne dužnosti
 

Ukazi o postavljanju na dužnost oficira verske službe u sredu su u Generalštabu uručeni osmorici pravoslavnih sveštenika, jednom imamu i jednom kapelanu, saopšteno je iz Generalštaba.


Vojni sveštenici - oficiri neće nositi i upotrebljavati oružje, niti će moći da komanduju.


Oni će imati duhovnu nadležnost isključivo nad jedinicom kojoj pripadaju, biće savetnici komandanata jedinica i direktno potčinjeni njima, dok će u kanonskom pogledu odgovarati svojoj crkvi.


Nosiće versku odoru samo tokom obavljanja bogoslužbene delatnosti, dok će u ostalim prilikama biti u vojnoj uniformi na kojoj će biti istaknuto obeležje veroispovijesti.


Na 100 do 500 pripadnika jedne verske zajednice u sistemu odbrane planirano je da bude zaposlen jedan sveštenik, da dva dolaze na 500 do 1.000 pripadnika, a na svakih narednih 1.000 pripadnika Vojske po jedan oficir verske službe.


Ideja o ponovnom uvođenju verske službe u srpsku vojsku datira iz 2000. godine na osnovu iskustava stranih armija i srpske tradicije.


Usvajanjem Zakona o Vojsci Srbije decembra 2007. stvoreni su uslovi da se i u srpskim oružanim snagama organizuju verske službe, a tu nameru podržale su sve tradicionalne crkve i verske zajednice.


Vlada Srbije je 24. marta 2011. usvojila uredbu o vršenju verske službe u oružanim snagama, a potom je Ministarstvo odbrane potpisalo sporazume sa predstavnicima sedam tradicionalnih crkava i verskih zajednica.

2024 © - Vesti online