Četvrtak 01.08.2013.
18:41
Beta

EU: Briselski sporazum funkcioniše; Šiptari: Dogovor suspendovan

Sameul Žbogar u društvu Hašima Tačija
 

Naime, specijalni predstavnik Evropske unije na Kosovu Samuel Žbogar ocenio je u četvrtak da Briselski sporazum već daje prve konkretne rezultate i kao primere toga naveo integraciju pravosuđa i policije na severu u kosovski sistem i sporazum o lokalnim izborima. Sa druge strane, prištinski dnevnik Tribuna piše da je ostvarivanje sporazuma Kosova i Srbije privremeno suspendovano i do jeseni se neće raditi na rasformiranju paralelnih bezbednosnih struktura i formiranju novih sudova.


Žbogar je za Radio Kosovo rekao da je početak pregovora o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju Kosova i EU značajan rezultat integrativnih procesa.


"Kosovo i Srbija su već započeli taj proces. To je težak i dug proces, ali je sada započet. Imamo direktnu komunikaciju, imamo kancelarije za veze ovde (u Prištini) i u Beogradu. Govorimo o konkretnim pitanjima kao što je integracija severa, integracija sudstva i policije u sistem kosovskih institucija", kazao je Žbogar.


Predstavnik EU je, takođe, naveo da je izuzetno značajno i održavanje lokalnih izbora na celoj teritoriji Kosova 3. novembra.


Dnevnik Tribuna, sa druge strane, piše kriza Vlade u Srbiji, godišnji odmori, ali i problemi na Kosovu sa Zakonom o amnestiji koji nije potpisala predsednica Kosova, utiču da intenzitet ostvarivanja sporazuma opadne, dok je zaostajanje u postizanju sporazuma o energetici i telekomunikacijama uticalo da se ne može ići dalje s drugim sporazumima.

2024 © - Vesti online