Četvrtak 01.08.2013.
06:43
B. Grujić - Vesti

Zrenjanin: Voda obogaćena arsenom

Zrenjanin na mukama
 

Političari lokalne samouprave na poslednjoj skupštinskoj sednici su lakonski zaključili da za sve što se događa ima vremena i da će o svemu raspravljati u septembru, kada odmori prođu!

Planovi propadaju

- Garancija države je naravno samo prvi korak u rešavanju izuzetno kompleksnog problema, a za tri decenije u Zrenjaninu je isprobano više od 10 pilot postrojenja, a u jednom vremenskom periodu postojalo je i posebno preduzeće, nazvano Fabrika vode u osnivanju. Sve je to propalo, ali mi imamo ideju kako dalje i odlučni smo da istrajemo u obećanju građanima da će konačno dobiti zdravu vodu - rekao je gradonačelnik Bošnjak.

Voda za piće iz gradskog vodovoda zabranjena je za piće od 2004. godine zbog višestruko povećane koncentracije kancerogenog arsena. Žitelji grada na Begeju, moraće i dalje da kupuju flaširanu vodu za piće i kuvanje.


Gradonačelnik Zrenjanina Ivan Bošnjak obratio se nedavno javnosti i saopštio da ga je nemačka firma Vasertehnik (NjTE), koja bi trebalo da gradi fabriku, obavestila da je došlo do izvesnih problema jer se tokom rada pilot postrojenja pokazalo i prekomerno prisustvo bora, natrijuma i nekih drugih elemenata u vodi.


- Ovi elementi se, u stvari, uklapaju u evropske standarde, ali ne i u naše. Pravilnik o ispravnosti vode za piće donet je 1999. u SRJ, dve godine pre nego što je EU izdala svoju Direktivu o vodama. U zemljama EU, za natrijum maksimalno dozvoljena koncentracija iznosi 200 mg/l, a kod nas 150. Imamo i čak pet puta oštriju normu kada je o amonijaku reč, ali je jasno i da je obaveza da se uskladimo sa okvirima Direktive EU - objasnio je gradonačelnik.
 

Pilot postrojenje
 

Šef opozicione odborničke grupe Demokratske stranke, Goran Kaurić istakao je javno nezadovoljstvo građana Zrenjanina i okolnih mesta, koji su opet, po ko zna koji put za proteklih deset godina, obmanuti i prevareni i istakao da ukoliko se sada odustane od fabrike vode, ona neće biti izgrađena ni u sledećoj deceniji.
Pobunili su se i radikali i njihov odbornik Goran Tajdić tvrdi da Zrenjaninci zdravu pijaću vodu možda neće dobiti nikada.

Svakodnevni trošak građana

- Rok za dobijanje garancije od 25 miliona dinara je istekao ovih dana, a kako smo saznali, u međuvremenu taj kredit je narastao na oko 32 miliona evra. Govorili smo da je to problem ne samo Zrenjanina već i cele pokrajine Vojvodine i da je to preskupa investicija, što se pokazalo kao tačno - rekao je Tajdić.


Zrenjaninka Jelena Stojadinović kaže da njena četvoročlana porodica mesečno izdvaja ne male pare za nabavku pijaće vode.


- Bili smo prinuđeni da u stanu nabavimo aparat za vodu, tri balona od po 19 litara su oko 1.300 dinara, a mesečno potrošimo pet do šest balona. Ako uzmemo u obzir da moji roditelji prosečno zarađuju po 30.000 dinara mesečno, a da mlađi brat i ja nemamo prihode, jer smo oboje studenti, nije baš zanemarljiva stavka.


Snežana Šarović, trgovac po struci, sa članovima svoje porodice, svakodnevno pijaću vodu kupuje u balonima od šest litara.


- Za piće i pripremanje hrane potrošimo jedan i po, pa ponekad i dva balona, koji u proseku koštaju po 100 i nešto dinara. Imamo bebu i ne pomišljam da bilo šta od hrane pripremam s otrovnom vodom punom arsena iz gradskog vodovoda, čak i da samo njom operem voće ili povrće. Pri tom, redovno na računu za stan od 52 kvadrata, u kojem živi nas troje, dobijamo sumu za vodu od 650 dinara!

2024 © - Vesti online