Sreda 31.07.2013.
13:31
Srna

Kusturica: Lazarova je novinarski "pas rata"

Floren Lazar spada među ljude koji stalno podstiču nove mržnje i sukobe: Emir Kusturica
 

"Od izmišljene priče o tome kako sam ja, navodno, počeo izgradnju Andrićgrada na mestu odakle su vršene deportacije Bošnjaka, Lazarevoj bi bilo mnogo bolje da je obradila tragičnu priču o zverski ubijenom predratnom sarajevskom umetniku Slobodanu Samardžiću, čiji je jedini greh bio to što je Srbin", poručio je Kusturica.


Čuveni režiser posebno je ogorčen time što je Lazarova zloupotrebila gostoprimstvo koje su joj zaposleni u Andrićgradu priuštili prilikom njene prošlogodišnje posete Višegradu i ne sluteći da će ih u svom dokumentarcu prikazati kao "zločince" i "nastavljače politike koja je dovela do progona, silovanja i masakra".


Kusturica je rekao da je morbidno da moralne lekcije i dokumentarce u kojima se govori o zločinima nad drugima pravi neko ko se nikada nije ogradio od strašnih nedela koje su pripadnici njegovog naroda činili nad drugim narodima.


"Lazarova je klasičan primer onoga što u svetu nazivaju novinarskim 'psima rata', odnosno ljudima koji stalno podstiču nove mržnje i sukobe", kaže Kusturica.


Francuska novinarka Florens Lazar autor je dokumentarnog filma pod nazivom "Kamen", u kojem su Srbi iz Republike Srpske predstavljeni kao ratni zločinci koji pod patronatom Srpske pravoslavne crkve "prekrajaju istoriju na štetu nevinih Bošnjaka".


Lazarova je iznela brojne neistine o ratnim dešavanjima u istočnom delu Srpske, posebno u Trebinju i Višegradu i navela da je Andrićgrad izgrađen na mestu odakle su za vreme rata "vršene deportacije Bošnjaka".

2024 © - Vesti online