Sreda 31.07.2013.
14:22
M. Matović

Stranci u Guči: Srbi su divni ljudi!

Sve je spremno za početak sabora u Guči


 
Domaćini sređuju kuće, a u Guču već pristižu prvi saboraši uglavnom iz inostranstva koji bi da okuse delić predsaborske atmosfere pre nego što mesto okupiraju brojni posetioci i zagrme trube iz svih krajeva Srbije, ali i gosti iz inostranstva. Među prvima u Dragačevo je stigao Slovenac Petar Osterveršnik iz Maribora koji ne krije da je oduševljen gostoljubivošću domaćina.
 

- Da mi je neko pričao šta je Guča ne bih mu verovao. Sabor još nije počeo, mada se čuju trube. Ovde su svi divni, gostoljubivi, nude mi pomoć, žele da razgovaraju... Zaista, vi ste Srbi divni ljudi! - oduševljen je Petar.

Među domaćinima koji već više decenija dočekuju goste iz celog sveta su supružnici Snežana i Radoje Bogdanović, koji su zahvaljujući prihodima sa ove trubačke svetkovine narodnog melosa izgradili i savremeno opremili trospratnicu.

- Već su nam stigle rezervacije za 40-ak naših stalnih gostiju iz Nemačke, Slovenije, Francuske, pa čak i iz Amerike. Cene smeštaja su od 20 do 30 evra. Za ovogodišnji Sabor malo smo sredili i osvežili kuću, a pripremamo još neka iznenađenja za naše goste. Ranije smo za goste obezbeđivali i hranu, ali više ne, jer posle burne trubačke noći gosti nikad ne ustaju u isto vreme, pa je nezgodno uklopiti doručak i ručak. A, i gosti ne žele da im određivanje vremena ručka pokvari saborska uživanja. Ipak, ne možemo da dozvolimo da neko od gostiju pod našim krovom bude gladan, pa ćemo im ipak ponuditi nadaleko čuveni sto sa dragačevskim specijalitetima kao što su jagnjeće i praseće pečenje i, naravno, dobro poznati svadbarski kupus, ali i druge đakonije koje pripremao specijalno za saboraše. Pa ko voli nek' izvoli - kaže Bogdanović. 


Milan Rančić, direktor Turističke organizacije Dragačevo u razgovoru za "Vesti" kaže da ekonomska situacija ne bi trebalo da utiče na broj gostiju.

- Očekuje da ovogodišnji Sabor uprkos krizi poseti oko 650.000 gostiju i, verujte, svi će do poslednjeg biti ugošćeni kako dolikuje. Mesta u hotelima u Čačku, Ivanjici, Arilju, Gornjem Milanovcu, Požegi i Lučanima već su zauzeta, a slobodnih ležajeva ima u privatnom smeštaju - kaže Rančić.

Domaćin ovogodišnje trubačke smotre, da podsetimo, je pesnik Dobrica Erić, a osim nadmetanja trubača za prestižne nagrade Sabora koncerte će imati i brojni pevači. Ipak, najveće interesovanje vlada za nastup Ace Lukasa koji će otvoriti Sabor i za koncert Gorana Bregovića koji će zatvoriti ovogodišnji 53. Sabor trubača u Guči.
 

Od Kozaka do Amerikanaca


Od 1980. godine na Saboru trubača gostovali su brojni orkestri iz inostranstva, među kojima su bili i duvački orkestar Zlatne usne iz Amerike, Ruski kozački duvački orkestar iz Rostova na Donu, Duvački orkestar filharmonije sa Krfa, Duvački orkestar iz Štramberga, Duvački orkestar studenata Muzičke akademije iz Stokholma i drugi. I ove godine očekuje se dolazak brojnih trubačkih sastava iz inostranstva, koji će pokazati svoje umeće s trubom i pokušati da stanu na crtu domaćim trubačkim orkestrima. 

2024 © - Vesti online