Sreda 31.07.2013.
13:09
Đ. Barović - Vesti

Vladika Nikolića nazvao "benom"?

Vladika Grigorije
 

Sve se to, navodno, dogodilo u nedelju, na proslavi dana crkve Svetog arhangela Gavrila u Trebinju, a povodom ovog oglasila se i pres služba predsednika Srbije, ali i eparhija.  Šef pres službe i savetnik predsednika Srbije Stanislava Pak ocenila je da vladika Grigorije "svojim izjavama srozava sebe, Crkvu i srpski narod".
 

- Mantija ne čini duhovnika. Svojim izjavama, vladika Grigorije srozava sebe, Crkvu i srpski narod. Pažnju pokušava da privuče izjavama koje nisu dostojne ni crkvenog poslužitelja, istovremeno pokušavajući da bude ciničan. Ali, to iziskuje minimum inteligencije - komentarisala je Pak.

Međutim, u zahumsko-hercegovačkoj eparhiji tvrde da je vladika "neprijatno iznenađen neodmerenim i tendencioznim saopštenjem Stanislave Pak", u kome se Grigoriju pripisuje izjava koju on nije rekao i pozivaju sve zainteresovane strane da to provere preslušavajući snimak besede koji se nalazi na sajtu ove eparhije.

"Nije nam jasno koje je izvore za ovakve neargumentovane napade koristio Kabinet Tomislava Nikolića i ne želimo da verujemo da je posredi kampanja koja se vodi protiv vladike Grigorija. On u potpunosti poštuje svaku demokratski izabranu vlast, pa tako i funkciju koju u našoj otadžbini obavlja Tomislav Nikolić", stoji u saopštenju eparhije. 
I ta priča bi bila ovim završena, da beogradske "Naše novine" juče nisu prenele navodnu vladikinu izjavu u kojoj ovaj Nikolića ipak naziva benom.

"Za predsednika opštine Trebinje sam rekao da je bena i ne znam ko je pogrešno protumačio i preneo da sam to rekao za predsednika države. Mada, kad bolje razmislim, jednaki su. I jedan i drugi su jedva završili srednju školu, pa je bena prikladno ime za obojicu", navodno je izjavio Grigorije. Međutim, u telefonskom razgovoru za "Vesti", jedan od vladikinih najbližih saradnika to demantuje.

- Odgovorno tvrdim da vladika nije davao izjave nijednom mediju, ni u RS, ni u Srbiji, a to se vidi i po citatu, jer to nije njegov rečnik.

Verski analitičar Živica Tucić kaže da ovom događaju ne treba pridavati veći značaj, zato što je nemoguće saznati pravu istinu.

- Krajnje je neozbiljno komentarisati izjavu koju je vladika zvanično demantovao. Nema sumnje da postoje izvesni krugovi koji na svaki način žele da ga diskredituju, ali takođe nije sporno i da se on previše impulsivno izražava, posebno kada je reč o njegovim političkim simpatijama i antipatijama. Međutim, i predsednik Nikolić i njegovi saradnici ne bi trebalo da pridaju toliko značaja ovakvim ispadima - ističe Tucić.
 

Hronologija "rata"


Tihi rat na relaciji Nikolić - Grigorije traje još od predizborne kampanje za predsednika Srbije, kada se vladika otvoreno stavio na stranu Borisa Tadića. Sukob se zaoštrio posle gostovanja vladike u Utisku nedelje na TV B92, a kulminirao je prilikom Nikolićeve posete praznom manastiru Gračanica kod Trebinja.


Vučurević: Jeste, rekao je


"Prozvani" u celoj priči, gradonačelnik Trebinja Slavko Vučurević izjavio je da episkop Grigorije jeste izneo uvrede na račun Nikolića i konstatovao da to nije prvi put, zbog čega su se "sveštenici izvinili i ogradili".


- Sve su mi preneli Slobodan Prtilo, Dejan Tarana, kao i Milan Kovač, a njihova priča je sto posto istinita - rekao je Vučurević.

2024 © - Vesti online