Utorak 30.07.2013.
10:40
Arhiva

Groznica Zapadnog Nila opet u Srbiji

Foto: Arhiva
 

U poslednjih 15 dana Groznica Zapadnog Nila potvrđena je kod pet pacijenata koji se leče u Kliničkom centru Srbije. Za još sedmoro čekaju se rezultati.

Kao i prošle godine reč je o hroničnim pacijentima, starijim od 60 godina, a jedina razlika je ta što niko od zaraženih nije putovao u inostranstvo, što znači da su virus dobili u Srbiji.

Doktor Dragan Delić sa Klinike za infektivne i tropske bolesti kaže da je stanje pacijenata za sada stabilno.

"U ovom trenutku njihova sitaucija je stabilna, ali naše iskustvo od prošle godine, mi smo lečili 52 bolesnika sa neurioinfekcijama uzrokovanim ovim virusom, govori da ne treba davati preveremene prognoze. Klinički tok je dosta nepredvivdljiv", rekao je Delić.

Bolest može da prođe kao upala moždanica, kao meningitis, a da se u daljem toku javi encefalitis, kaže Delić i dodaje da ta upala mozga može da bude različite težine.

"Sa blagim poremećajem svesti u vidu konfuznosti, ali može doći i do kome, do potpunog gubutka svesti, sa prestankom disanja", objašnjava Delić.

Ovaj najteži oblik javlja se retko, kod jednog procenta obolelih. Infekcija najčešće prolazi neprimetno, a svaki peti oboleli ima povišenu temperaturu, bolove u mišićima, zglobovima, povraćanje. Zato, kažu lekari, delujte preventivno.

Bojana Grgić epidemiolog na Institutu "Batut" ističe da treba koristiti repelente, odeću dugih rukava.

"Treba nositi zaštitnu odeću, dugih rukava. Ukoliko to ne može, sve otkrivene delove tela treba namazati zaštitnim sredstvom koje će sprečiti ubadanje komarca. Treba izbegavati sve predele oko reka, oko vode, sa obzirom da ta vlažna sredina pogoduje komarcima", upozorila je Grgićeva.

Virus se najpre pojavio u afričkim zemljama, ali se zbog promene klime preselio i u druge zemlje, pa i u naš region. Prvi oboleli u Srbiji otkriven je prošle godine početkom jula, a devetoro pacijenata je preminulo.

2024 © - Vesti online