Sreda 31.07.2013.
01:31
N. S. Preradović - Vesti

Toplotni udar na Balkanu

- Kraj jula je već uobičajeno najtopliji period u godini na našim prostorima. Iako se danas i sutra očekuje pad temperature od oko desetak stepeni, prvih deset dana avgusta biće vrelo sa temperaturom do 40 stepeni. I u drugoj polovini avgusta očekuje se vrelo i suvo vreme, sa veoma malo padavina - kaže za "Vesti" Branko Sparavalo, meteorolog iz Meteosa.

Autobusi kao rerne

Pakleno je juče bilo u autobusima gradskog prevoza u Beogradu. Od oko 1.000 vozila koji kruže prestonicom, klima uređaji rade u svega 183, a putnici kažu da se temperatura približila i 50. podeoku.
Prema prognozi danas će na severu Srbije biti 29, ali na jugu i dalje vrelo - 37 stepeni.

Hitna pomoć u otadžbini ima pune ruke posla, a građani su spas tražili u jezerima, rekama, bazenima, ali i gradskim fontanama. Na otvorenom je samo onaj ko mora, a najteže je građevinskim radnicima, putarima, pekarima i roštilj majstorima. Iako su u srpskoj prestonici u centru postavljene cisterne sa vodom, to nije mnogo olakšalo muke , jer je juče u Beogradu pre 10 sati izmereno 32 stepena.


Našim ljudima koji žive i rade širom zapadne Evrope i tradicionalno koriste godišnji odmor tokom avgusta, poruka da će ovaj mesec biti topliji od proseka. Stoga lekari savetuju da ukoliko dolazite automobilom ili autobusom imate uvek pri ruci dovoljne količine tečnosti, voća i povrća i da pravite što češće pauze tokom putovanja.

Šešir glavu čuva

Starije osobe, hronični bolesnici i mala deca ne bi smela da tokom vrelog leta budu na suncu od 10 do 17 časova. Lekari preporučuju da se pije što više vode i mineralnih napitaka, da se jede voće i povrće, a da se za zaštitu koristi šešir, naočari za sunce, kao i da se koža namaže kremom za zaštitu od ultraljubičastog zračenja.

Velike vrućine odgovorne su i za brojne šumske požare, dok su vatrogasci posle više dana borbe sa stihijiom uspeli da lokalizuju veliki požar na brdu Panjak kod Mokre gore.


Artur Poletan, iz Auto-moto saveza Srbije izjavio je za "Vesti" da su zadržavanja na graničnim prelazima Horgoš, Batrovci, Preševo u ranim jutarnjim časovima bila uobičajena i da su iznosila oko pola sata. Međutim on kaže da se početkom avgusta očekuje povećan broj putnika na graničnim prelazima Horgoš i Batrovci zbog sezone godišnjih odmora.


I u susednoj Hrvatskoj je paklena vrućina, kakva nije zabeležena od 5. jula davne 1950. godine, kada je u Karlovcu izmereno 42,4 stepeni Celzijusa. Toplotni talas pogodio je Zagreb, Rijeku, Split, Daruvar... A kako i ne bi jer su jutarnje temperature bile rekordne: juče u 8 časova u Zagrebu je izmereno 25, u Splitu 27, a u Daruvaru čak 30 stepeni Celzijusa.

Suša brine paore

Srpske paore posebno brine suša, jer visoke temperature ne pogoduju poljoprivrednim kulturama, naročito kukuruzu u Resavi, Levči i Pomoravlju. Kukuruzu koji je u fazi nalivanja suše se donji listovi, a žega nepovoljno utiče i na kvalitet zrna.

Bukte i požari, i to u okolini Splita, Trogira, Imotskog. Na crnogorskom delu primorja toplotni talas je dostigao svoj maksimum, ali meteorolozi ne očekuje osveženje sve do sredine naredne sedmice. Najvrelije je u dolinama Morače i Zete. Prži i u Bosni i Hercegovini, gde postoji tzv. crveni meteo alarm koji upozorava na opasne žege.
U pet regija u Bosni i Hercegovini (Banja Luka, Mostar, Sarajevo, Tuzla i Višegrad) uključio se crveni meteo alarm, što znači da su vremenske prilike izuzetno opasne zbog visokih temperatura.


Najteže je izgleda Mostarcima, jer je u gradu na Neretvi juče u dva sata iza ponoći izmereno 26 stepeni. Savez samostalnih sindikata Federacije BiH zahtevao je od poslodavaca da preduzmu dodatne mere zaštite radnika od visokih temperatura, s obzirom na to da se vrućine ne smanjuju.


Sindikat poziva nadležne da, u skladu sa svojim nadležnostima, izdaju uputstva poslodavcima i da, u slučaju da ovako visoke temperature potraju naredna dva dana, proglase stanje elementarne nepogode.

2024 © - Vesti online