Utorak 30.07.2013.
12:01
B. Božin - Vesti

Svet kao elektronski logor (3): Brzo hoda samo terorista

Foto - arhiva: Video nadzor kao pomoć u otkrivanju zločina
 

Cilj je stvaranje platforme koja sakuplja najrazličitije podatke kako bi se ušlo u trag sumnjivim aktivnostima. Iako je već u startu osporavan, Evropska komisija ga pravda time da doskorašnje tehnologije nisu dovoljne da spreče terorističke napade, a kompjuteri rade brže nego čovek i mogu u kratkom roku da uporede ogromne količine podataka.


- Čim pokažete neuobičajeno ponašanje za jedan kompjuter, na primer, suviše brzo hodate ulicom, kamere će vas pratiti, identifikovati i pratiti vaše kretanje - upozorio je protivnik ovog projekta, evropski poslanik Jan Filip Albreht. - To podseća na naučnu fantastiku. Svako je sumnjiv i svaki pokret ruke vas pravi prestupnikom!


Protivnici ovog projekta navode i primer čoveka koji duže stoji pred vratima auta nego što je uobičajeno, da bi njegovo ponašanje bilo registrovano kao "nenormalno" i pokrenulo lanac, u kojem se on identifikuje, kao i da auto pripada jednoj ženi, što ga čini potencijalnim kriminalcem. Ono što kompjuter ne zna jeste da auto pripada njegovoj partnerki i da je samo duže tražio ključeve u svojoj tašni.


Indect nije jedini projekat za nadziranje, jer je EU proteklih godina uložila 1,7 milijardi evra u sigurnosna istraživanja. U međuvremenu su kružile glasine da je ova platforma već testirana na Evropskom fudbalskom prvenstvu u Poljskoj i Ukrajini, kao i na Olimpijskim igrama u Londonu.


Projekat je sporan u evropskoj stručnoj javnosti, pa se nemačka kriminalistička služba otvoreno distancirala od njega. Problem je, naime, šta se definiše pod pojmom "abnormalno ponašanje".

Sutra - Svet kao elektronski logor (4): Robovi Gugla

2024 © - Vesti online