Ponedeljak 01.03.2010.
16:12
Blic

Počinje iskopavanje Dražinog groba

"Reč kapitulacija ne postoji u srpskom jeziku": General Dragoljub Draža Mihailović

Prema rečima Aleksandara Čotrića, člana Komisije za pronalaženje zemnih ostataka generala Draže, traganje će biti obavljeno najsavremenijim sondama za pretragu terena, tehnologijom koja je korišćena za pronalaženje masovnih grobnica iz poslednjih ratova.

Čotrić je rekao da su profesori forenzičari saopštili da će biti moguće utvrditi nesumnjiv identitet generala Mihailovića na osnovu zemnih ostataka, bez obzira na vremenski protok i stanje u kojem budu pronađeni.

Ukoliko se, eventualno, pokaže da su netačne informacije da se zemni ostaci nalaze na Adi, dalja iskopavanja će biti obavljena u Lisičijem potoku i na Centralnom groblju. Ta mesta se takođe spominju kao moguće lokacije na koje je prebačeno telo generala Mihailovića.

Istovremeno, Komisija pokušava da dođe do zapisnika o streljanju i sahrani generala Mihailovića, koji su uklonjeni iz arhiva Službe državne bezbednosti početkom 80-ih godina prošlog veka.

Zahtev Vašingtonu, Moskvi i Londonu


Komisija za pronalaženje posmrtnih ostataka generala Mihailovića obratiće se, prema rečima Slobodana Markovića, i tajnim službama pojedinih stranih država.
- Prvo ćemo tražiti od Vašingtona, Londona i Moskve dokumentaciju o generalu Mihailoviću, jer je najlogičnije da je oni imaju. To je bio događaj od svetskog značaja. Samo suđenje je prenošeno na radiju, veliki broj zemalja je imao svoje izveštače. Poređenja radi, to je bio toliko medijski praćeno, kao kada bi sada Srbija igrala u finalu Svetskog prvenstva u fudbalu - objašnjava istoričar Slobodan Marković, član Komisije za pronalaženje zemnih ostataka generala Mihailovića.

2024 © - Vesti online