Ponedeljak 29.07.2013.
15:02
in4s.net

Skandal: Radnik iz Srbije ugrožava bezbednost CG?

Do ovog ''otkrića" došla je Agencija za nacionalnu bezbednost (ANB) koja je Ministarstvu unutrašnjih poslova preporučila da Šimunu ne dozvoli stalno prebivalište u Crnoj Gori, za koje je podneo zahtev pre sedam meseci. Šimun kaže da je zapanjen tvrdnjom ANB-a sadržanom u aktu koji mu je u zgradi MUP-a u Podgorici dat na uvid, iz kojeg proizilazi da je de fakto državni neprijatelj. I to, kako kaže, utoliko više se čudi takvom ''nalazu", jer se protiv njega ne vodi istraga za bilo kakvo krivično delo, o čemu je potvrdu suda priložio prilikom predaje zahteva za stalno prebivalište u MUP-ovoj Područnoj jednici u Baru.

Foto: Ilustracija

Načelnik Direktorata za upravne unutrašnje poslove MUP-a Abdulah Abdić, uputio je Šimunu poziv da se 25. juna javi tom organu u svojstvu stranke u predmetu koji se tiče njegovog zahteva za stalno prebivalište u Crnoj Gori.

''Odazvao sam se pozivu, ali sam ostao potpuno zatečen kada mi je rečeno da ANB tvrdi kako postoje smetnje sa aspekta nacionalne bezbednosti u vezi sa mojim zahtevom. Službenica MUP-a Jasmina Kožar mi je dala na uvid dokument Agencije za nacionalnu bezbjednost u kome to zaista piše. Nije mi dozvoljeno da dobijem kopiju tog papira, ali svejedno on postoji, iako nema blage veze sa istinom", kaže Šimun.

Pošto mu je data mogućnost da se izjasni u vezi sa konkretnim tvrdnjama ANB-a, na zapisniku sačinjenom u MUP-u, Šimun je izjavio da su mu otac i majka crnogorski državljani, i to otac iz Pive, a majka iz Velike, te da je možda to razlog da mu ANB ne da pozitivno mišljenje.

''Može biti da je razlog mog odbijanja taj što sam Srbin i da za mene nema mesta u Crnoj Gori. Mislim da je možda razlog i to što se zovem Njegoš'', piše u zapisniku koji su osim Šimuna, potpisali i službenici MUP-a Jasmina Kožar i Vidak Knežević.

Pre Šimuna, sa istim obrazloženjem MUP-a i tvrdnjama ANB-a, odbijeni su zahtevi za stalno prebivalište njegovim prognanim sunarodnicima iz Peći - Draganu Ćoroviću, Dragani Đokić i Rajku Miliću, takođe Pećancima nastanjenim u Sutomoru. Svo troje su tužili MUP Upravnom sudu, pred kojim su ubrzo dokazali neosnovanost rešenja kojima su odbijeni njihovi zahtevi, posle čega im je omogućeno da se stalno nastane u Crnoj Gori.

Šimun ističe kako je siguran da će isti epilog biti i sa njegovim slučajem, iako MUP posle njegovog izjašnjenja nije još uvek doneo nikakvo rešenje, premda je zakonski rok podavno istekao.

2024 © - Vesti online