Ponedeljak 29.07.2013.
12:20
b92.net

Hoking: Hteli su da mi ugase aparate 1985.

Čuveni kosmolog i naučnik Stiven Hoking
 

Poznati naučnik se sada sprema da izda još jednu knjigu, planira i put u svemir, ali u dokumentarcu "Hoking" koji će biti predstavljen ove godine otkriva i kako je pre trideset godina preživeo "najmračnije nedelje u životu" i kako je mislio da je sve gotovo.

Pročitajte sve o Hokingu ovde

Hoking (71) u filmu opisuje kako je verovao da će ga težak oblik upale pluća zaustaviti u nameri da objavi knjgu koja ga je proslavila u široj javnosti i koja je prodata u više od deset miliona primeraka.

Zbog izuzetno lošeg stanja, doktori su predložili njegovoj prvoj supruzi da ugase respirator. Međutim, Džejn Hoking je umesto pristanka, zatražila da naučnik ostane na terapiji, a zatim, kada se dovoljno oporavi, bude vraćen lekarskom timu sa Kembridža.

"Mislili su da mi nema povratka i ponudili su Džejn opciju da ugase mašinu. Nedelje na intenzivnoj nezi koje su usledile bile su najmračnije u mom životu", kaže Hoking i dodaje da su "ipak lekovi polako počeli da deluju, iako ga je mali rez na grlu koštao moći govora".

Slavni astrofizičar osim o svojoj borbi protiv amiotrofne lateralne skleroze (ALS), poznatije kao Lu Gerigova bolest, u filmu koji izlazi kad i njegova biografija govori i o dva propala braka, obnovljenom prijateljstvu sa prvom suprugom, ali i o svojim planovima za budućnost.

Na vrhu liste nekadašnjeg profesora matematike na Kembridžu je da uplati putovanje u svemir u kompaniji Ričarda Brensona "Virdžin galaktik".

2024 © - Vesti online