Nedelja 28.07.2013.
21:36 >> 23:07h
kss.rs,mvp.rs

EP (U18): Srbija šesta u Evropi, Turska šampion!

Poraz na kraju: Vasilije Pušica

U poslednjem meču na šampionatu izabranici selektora Aleksandra Bućana poraženi su od selekcije Litvanije koja je iskoristila veliki pad u igri našeg tima u trećoj četvrtini kad je stekla ključnu prednost. Srpski juniori su bili ravnopravni u skok igri, ali uz veliki broj izgubljenih i loš procenat šuta za tri poena praktično su bili osuđeni na neuspeh u ovom duelu: Srbija - Litvanija 56:63 (13:9, 18:19, 10:22, 15:13).
"U određenim elementima, pre svega šutu za tri poena i izgubljenim loptama bili smo daleko slabiji od rivala, koji je i ovoga puta dokazao da je iskusniji i uigraniji od nas. Naglo smo pali u trećoj četvrtini, a bez šuta iz daljine bilo je veoma teško nadoknaditi veliki zaostatak i vratiti se u igru. Bez obzira na sve preuzimam punu odgovornost za današnji poraz. Da li je šesto mesto, rezultatski uspeh ili neuspeh, videćemo posle analize koja će uslediti sa čelnim ljudima Saveza. U svakom slučaju zahvaljujem se članovima stručnog štaba, a posebno svim igračima na koje sam ponosan zbog svega što su uradili od prvog dana priprema pa sve do završetka šampionata u Letoniji. Od odnosa prema obavezama, ponašanju i maksimuma koji su pružali na svakom treningu i utakmici", istakao je Aleksandar Bućan, selektor U18 reprezentacije Srbije.

U velikom finalu selekcija Turske došla je do trijumfa i zlatne medalje pobedom nad odgovarajućom selekcijom Hrvatske 81:74. "Vatreni" su bolje započeli meč i prvu deonicu rešili u svoju korist sa 22:16. Prednost su držali sve do kraja prvog poluvremena, ali na veliki odmor sa prednošću ipak odlaze Turci - 38:37. Neizvesnost je trajala do poslednjeg perioda, a tada, pre svega zahvaljujući fenomenalnom Kenanu Sipahi, kao i Okbenu Ulubaju, Turci stižu i do dvocifrene prednosti, koju su do kraja sačuvali. Sipahi je utakmicu završio sa 19 poena i šest asistencija. Pratio ga je Ulubaj sa 12 postignutih poena. U redovima Hrvatske najbolji je bio Lovro Mazalin sa 15 poena i osam uhvaćenih lopti, a vredi istaći i partije Paola Marinelija (14p, 6/8 iz igre), Marka Arapovića (10p, 11sk), kao i Domagoja Bosnjaka (10p, 8sk).

U "malom finalu" Španija je, u izuzetno uzbudljivom meču, savladala domaćina Letoniju sa 57:56, trojkom Huana Ernangomeza na dve sekunde pre kraja utakmice.

U idealnu petorku prvenstva izabrani su: Kenan Sipahi, Paolo Marineli, Domagoj Bošnjak, Anžej Pasecniks i Kristaps Porzingis, a MVP prvenstva je turski plejmejker Sipahi. Treba napomenuti i da je jedna nagrada otišla Srbiji. Selektor Aleksandar Bućan dobio je nagradu za Fer-plej, kao priznanje za sportsko ponašanje tokom celog turnira.

SRBIJA: Jaramaz 2, Zagorac 2, Pušica 5, Jugović, Apić, Babović, Đukanović, Veljković 20, Bursać, Ljubenković 9, Vučetić 10,
Davidovac 8.

LITVANIJA: Jurgutis 3, Valinskas 12, Suliauskas 8, Zalais 4, Grabauskas 9, Verbickas 5, Saprikinas 2, Sabonis 12, Giga, Pipiras 2, Čatkevičijus 2, Sarukas 4.

2024 © - Vesti online