Nedelja 28.07.2013.
08:00
aerogaga.com/telegraf.rs

Sedam načina do najjeftinije avio-karte

Foto: Ilustracija

1. Rezervišite svoj let najmanje šest nedelja unapred
Putnici koji svoju kartu kupuju četrdesetak dana pre putovanja plaćaju u proseku za 6 odsto manje novca u odnosu na normalnu cenu karte. Prema nekim istraživanjima, najjeftinije prolaze oni koji kartu kupe tačno 42 dana pre poletanja. Naravno, avio-kompanije se uvek trude da imaju atraktivne ponude mesecima unapred, ali pravilo od 42 dana unapred retko će kad zakazati.

2. Za kartom tragajte izjutra
Većina avio-kompanija služi se malim trikom. Ponude za jeftine karte postavljaju se tokom prepodneva, koje se tokom dana vrlo brzo razgrabe, tako da u večernjim satima jedva da ostane ijedna povoljna kombinacija. Veruje se da je u pitanju psihološka manipulacija, jer smo uveče umorniji i manje sposobni da procenjujemo koliko je nešto jeftino ili skupo.

3. Kad je najbolje kupovati?
Utorak, u 15 časova! Pokazalo se da je u ovo vreme na većini portala najveća ponuda avio-karata na popust.

4. Putujte sredom!
Najveći broj zaposlenih ljudi bira da odlazak i dolazak sa putovanja usklade sa početkom ili krajem radne nedelje, a najviše se putuje vikendom. Zato, ako niste vezani za vreme, najbolje je da letite sredom. Em ćete moći da nađete povoljnije karte, em ćete moći da birate mesto u avionu.

5. Birajte jutarnji let
Ako tokom dana ima više letova do željene destinacije, budite uvereni da ćete najbolje proći ako se odlučite za onaj koji kreće u ranu zoru, pa makar to značilo da ćete morati da ustanete u dva sata iza ponoći kako biste stigli na aerodrom.

6. Proveravajte cene karata na sajtovima samih avio-kompanija
Iako je veoma zgodno naručivati karte preko portala specijalizovanih za to da za vas traže najpovoljnije letove kod svih mogućih kompanija, znajte da low-cost kompanije često ne stavljaju svoje ponude na ove sajtove. Zato, uvek proverite sve ponude svih avio-kompanija. Mogli biste vrlo prijatno da se iznenadite.

7. Izgradite odnos
Koliko košta da letite od tačke A do tačke B zavisi i od toga ko pita. Ukoliko ste verni korisnik neke avio-kompanije ili portala za prodaju jeftinih avio-karata, to neće proći nenagrađeno. Sakupljajte “milje” i ostvarićete neverovatne popuste, a nakon dovoljnog broja letova ostvarićete pravo na nagradu da letite potpuno besplatno.

2024 © - Vesti online