Subota 27.07.2013.
13:13
Beta

Bejbi-bum u SAD posle uragana Sendi

Foto: Ilustracija

Bolnica Mamut u mestu Long Branč u Nju Džersiju očekuje 500 rođenja u julu, u odnosu na 371 istog meseca prošle godine.

Lekari smatraju da je ovaj porast broja porođaja delimično zbog proširenja porodilišta koje sada može da primi više pacijentkinja, ali ne odbacuju da je i prolazak uragana Sendi odigrao određenu
ulogu.

Slično se može čuti i u bolnici u mestu Neptjunu, takođe u Nju Džersiju, gde se ovog meseca očekuje 200 beba u odnosu na 160 u julu 2012. godine.

Profesor ekonomije na univerzitetu Brigem Jang u zapadnoj državi Juta Ričard Evans rekao je da su parovi koji su napravili decu tokom oluje Sendi u oktobru prošle inače planirali decu i samo su iskoristili ovaj trenutak nametnute izolacije.

Evans i jedna grupa istraživača primetili su da se za svaki dan neke meteorološke uzbune na snazi na obali Atlantika i u Meksičkom zalivu, broj novorođenih beba poveća za dva odsto devet meseci kasnije. On je rekao da je dva odsto prosek, i da porast može da bude veći u nekim krajevima.

"Ako pomnožite taj broj sa brojem dana uzbune, dobija se maksimalan broj. Naravno porast od 30 odsto zabeležen u Nju Džersiju daleko je iznad toga", rekao je Evans.

"Izgleda da kada je prekid struje i televizija ne radi, natalitet raste", dodao je Evans.

2021 © - Vesti online