Subota 27.07.2013.
13:01

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/scripts/open/print.phtml on line 37

Patrijarh srpski: Bog pa Rusija!

Patrijarh srpski Irinej sa domaćinom, ruskim patrijarhom Kirilom
 

Izrazio je i očekivanje da će Rusija pomoći završetak unutrašnjih radova u beogradskom hramu Svetog Save. Zatražio je takođe da Putin podrži "slobodnu misiju SPC u Makedoniji i Crnoj Gori".
 

Progon hrišćana od Kosova do Indije

Patrijarsi su izrazili zabrinutost zbog progona pravoslavnih hrišćana na Kosmetu, Bliskom istoku, Severu Afrike, Pakistanu, Avganistanu i Indiji. U izjavi, koja je predata i Vladimiru Putinu navodi se da se na Kosovu skrnave hrišćanske svetinje, da su porušene mnoge crkve, a mnogi ljudi onemogućeni da posete grobove rođaka i da se mole na zemlji svojih predaka.

- U našem narodu postoji izreka: "Bog, pa Rusija", i osim u Boga, mi se nadamo samo u Rusiju. Nemamo čime da uzvratimo vama, osim našom iskrenom zahvalnošću, ljubavlju i toplim molitvama za bratski veliki ruski narod - rekao je Putinu, prema navodima izveštača, srpski patrijarh.


On je napomenuo da SPC veoma ceni Putinovu otvorenost i pravičnost u rešavanju pitanja zaštite srpskih drevnih svetinja na Kosovu i Metohiji, i da mu je narod zahvalan za podršku interesima Srba koji žive na Kosmetu.


- Vi kao predsednik Ruske Federacije uradili ste i radite mnogo da podržite Srbiju u sadašnjem istorijskom trenutku. Pre svega, imam u vidu pravednu i principijelnu poziciju Rusije oko rešavanja konflikta na Kosovu i Metohiji, kolevci Srpske pravoslavne crkve i srpske države. Molim vas da i dalje podržavate celovitost Srbije - istakao je patrijarh Irinej.


Putin i poglavari pravoslavnih crkava izrazili su zabrinutost zbog kršenja prava hrišćana u svetu, među kojima i pravoslavnih. Putin je poručio da taj gorući problem treba da bude predmet stalne pažnje međunarodne zajednice.

2024 © - Vesti online