Petak 26.07.2013.
09:30
Srna

"Prvo Bog i vera, onda sve ostalo"

Patrijarh srpski Irinej
 


"Ne želimo da budemo članovi te Evrope pod uslovima da se odreknemo svoje duhovnosti, kulture, hrišćanstva i svega što nas čini kao narod, da saživljava vera u narod, da narod bude svestan da pripada svojoj Crkvi, svestan i blagodaran Bogu da čuva apostolsku veru, što ima toliki broj svetih ugodnika Božjih, koji pružaju primer hrišćanskog života. Tako da mi nemamo potrebe da tražimo nove puteve", naveo je patrijarh Irinej.

Govoreći o odnosima Ruske i Srpske pravoslavne crkve (SPC), patrijarh Irinej je za "Glas Rusije" rekao da su oni "drevni i duboki" kroz celu istoriju, da se oseća podrška Rusije, te da se nada da će ona po pitanju Kosova biti još jača i čvršća i u duhovnom i političkom smislu.

Patrijarh Irinej je istakao da je patrijarh moskovski i cele Rusije Kiril dobro upoznat sa SPC, a posebno sa stanjem na Kosovu i Metohiji, još od kada je bio mitropolit.

Govoreći o poseti Rusiji, patrijarh je rekao da mu je jako drago što je sa sveštenstvom SPC učestvovao u svetoj liturgiji povodom 1.025 godina od Krštenja Rusije.

2024 © - Vesti online