Četvrtak 25.07.2013.
19:06
Beta

Fijat otkazao posao Železnicama a dao firmi iz Beograda

Železnice više neće obavljati poslove manevrisanja na industrijskom koloseku fabrike "Fijat automobili Srbija". Sada taj posao ima firma Kombinovani prevoz iz Beograda
 

Saradnja je prekinuta 21. juna, na izričit zahtev direktora logistike fabrike Rafaela Alasija, i od tada te poslove obavlja firma Kombinovani prevoz iz Beograda, a primopredaja vagona obavlja se isključivo u železničkoj stanici Kragujevac, objasnile su Železnice.

Železnice su, kako piše u saopštenju, 17. juna ponudilo FAS-u saradnju po znatno povoljnijim uslovima nego što je bilo predviđeno ugovorom iz avgusta 2012. godine, "samo da ne bi izgubile posao".

Direktor logistike FAS-a je odbio bilo kakav razgovor o produženju ugovora sa srpskim železnicama, čak i po neuporedivo povoljnijim uslovima jer je ugovor sa Kombinovanim prevozom već bio potpisan, za čije raskidanje bi FAS navodno trebalo da plati penale od čak milion evra, tvrde Železnice.

"Očito je da je namera FAS-a, ili nekih od njihovih rukovodilaca, bila da umesto srpskih železnica poslove na njihovom industrijskom koloseku obavlja privatni operater, bez obzira na cenu i ponudu naše kompanije", izjavio je generalni direktor Železnica Srbije Dragoljub Simonović povodom upozorenja sindikata Železnica da je kompanija izgubila posao manevrisanja na industrijskom koloseku kragujevačke fabrike, a da je posao pripao privatnom operateru.

Unutrašnja kontrola Železnica trenutno isputuje zašto je došlo do raskida ugovora sa FAS-om.

Železnice su avgusta 2012. godine sa FAS-om potpisale ugovor kojim je, pored manevrisanja u krugu fabrike, regulisana i vuča vozova između fabrike i stanice Kragujevac, kao i angažovanje železničkog osoblja u fabričkom krugu. Pored tog ugovora, Železnice su sa FAS-om potpisale još četiri komercijalna ugovora, koji se tiču dopreme rezervnih delova i prevoza automobila železnicom.

2024 © - Vesti online