Petak 26.07.2013.
08:00
24sata.info

Mobilni telefon koji radi na urin

Janis Jeropulos, stručnjak za stvaranje energije iz neobičnih izvora pomoću MFC-a, sa Univerziteta u Zapadnoj Engleskoj, takođe je bio uključen u istraživanje i navodi da niko do sada nije uspeo da izvuče energiju iz urina.

Daj mi taj kanister sa gorivom, tj. urinom

"Korišćenje krajnjeg otpadnog proizvoda kao izvora za proizvodnju elektriciteta je nešto najekološkije moguće. Naš vlastiti urin je proizvod koji imamo u beskrajnim rezervama. Korišćenjem energije dobijene iz njega uspeli smo da napunimo Samsungov mobitel", kaže Jeropulos.

On smatra da pouzdanost izvora energije ima veliki potencijal za prodaju.

"Do sada smo uspeli da stvorimo dovoljno energije za slanje SMS poruka, pretraživanje interneta i kratki telefonski poziv. Ostvarivanje poziva zahteva najviše energije, ali ćemo uskoro doći do tačke u kojoj ćemo moći napuniti bateriju na duži period. Testirali smo koncept i on radi, sada je na nama da razvijemo proces, kako bismo uspeli potpuno napuniti bateriju", dodao je Jeropulos.

Baterije na mikrobno gorivo su konvertori energije, koji direktno pretvaraju organsku materiju u elektricitet, koristeći žive mikroorganizme.

2024 © - Vesti online