Četvrtak 25.07.2013.
13:33
Srna

Snouden, ipak, ne može sa aerodroma

Izvor sa aerodroma rekao je agenciji Rojters da je Snouden dobio dokumente od advokata Anatolija Kučerene, sa kojim se očekivalo da će moći da uđe u Rusku Federaciju. Među dokumentima je trebalo da bude i dozvola za odlazak.

Edvard Snouden

Međutim, Snouden nije dobio dozvolu za prolaz kroz pasošku kontrolu i Kučerena, koji mu pomaže sa zahtevom za privremeni azil u Rusiji, je izjavio da Amerikanac nije dobio neophodne dokumente.

Kučerena je izrazio nadu da će Snoudenov status uskoro biti rešen. Bela kuća je juče saopštila da traži pojašnjenje Snoudenovog statusa. Američki Stejt department saopštio je da bi dozvola Snoudenu da napusti aerodrom bila "duboko razočaravajuća", a državni sekretar Džon Keri je o ovoj situaciji sinoć telefonom razgovarao sa šefom ruske diplomatije Sergejem Lavrovom.

Snouden se od 23. juna nalazi u tranzitnom delu "Šeremetjeva". On je tokom prošle sedmice zatražio privremeni azil u Rusiji.

Vašington je u više navrata pozivao Moskvu da odbije Snoudenov zahtev za azil i da ga vrati u SAD, kako bi mu bilo suđeno prema optužbama za špijunažu i krađu.

2024 © - Vesti online