Četvrtak 25.07.2013.
09:11
Beta

Valjevo plaća istakanje amonijaka, moglo je džabe

Nova Srbijanka

Prema saznanjima Radio Patka, Nova Srbijanka je dobila ponudu od Tehnoprocesa iz Pančeva da besplatno istoči amonijak iz hladnjače u fabričkom krugu, a da zauzvrat dobije taj uskladišteni amonijak.

Stečajna upravnica Nove Srbijanke na tu ponudu nije odgovorila, pa nije primenjena uobičajena praksa da firme besplatno istaču amonijak iz hladnjača, a potom ga prodaju firmama, koje amonijak prerađuju i prodaju krajnjim korisnicima. Pančevački Tehnoproces je nedavno za nedelju dana besplatno istočio 12 tona amonijaka iz hladnjače Zemljiradničke zadruge Arilje.

U Valjevu će taj posao platiti građani novcem iz stalne budžetske rezerve, a sekretar Skupšstine grada Aleksandar Janković je rekao da ne zna da je neka firma Novoj Srbijanki ponudila da taj posao obavi besplatno.

Janković je istakao da Nova Srbijanka, koju su 2007. kupili bugarski investitori a sada je u stečaju, nije imala novca za uklanjanje amonijaka, pa je lokalna samouprava bila prinuđena da obezbedi novac za neodložan posao. Dodao je da je raspisan tender i izabran najpovoljniji ponuđač, beogradska firma Patenting.

Janković je rekao da "ne vidi ništa sporno" u tome što će ta beogradska firma amonijak prodati i za to dobiti novac.

Pančevačka firma se nije javila na tender Gradske uprave jer su čekali odgovor na ponudu koju su ranije dostavili Novoj Srbijanki i "imali načelni dogovor" da će posao istakanja amonijaka i dobiti.

2024 © - Vesti online