Sreda 24.07.2013.
12:13
Beta, Vijesti, Pressonline

CG gej parada: "Ubij, ubij pedera". Odgovor - "Ljubi, ljubi pedera"

Gađali jajima autobus u kom su bili LGBT aktivisti, uz povike: “Bolesnici”, “Pederi“ + vikali "Ubij, ubij pedera"
 

Sat vremena pre početka Parade ponosa u Budvi u Gradskom parku došlo je do koškanja policije i grupe mladiće, koja je zasula kamenjem, flašama i drugim

predmetima pristalice LGBT zajednice. Prilikom intervencije, policija je upotrebili pendreke i dimnu bombu.

Desetina mladića gađala je jajima autobus u kom su bili LGBT aktivisti, uz povike: “Bolesnici”, “Pederi“.

Dok su se učesnici parade okupljali ispred zidina Starog grada, iz prepune bašte hotela Mogren koja se nalazi preko puta čuli su se pozivi na linč - "Ubij, ubij pedera!" na koje su učesnici povorke uzvraćali povicima "Ljubi, ljubi pedera!".

Zbog incidenata, šetnja je održana skraćenom maršutom, a povorku je obezbeđivalo više od 400 policajaca, među kojima i pripadnici specijalnih jedinica.

Crnogorski ministar unutrašnjih poslova Raško Konjević rekao je da je policija profesionalno obezbedila održavanje današnje Gej parade u Budvi, navodeći da neće biti kompromisa prema onima koji su prekršili zakon.

I Dejo svašta vikao

Legendarni fudbaler SFRJ, SRJ i Crvene zvezde Dejan Savićević, sada predsednik FS Crne Gore, nije odoleo iskušenju već se pridružio grupi koja je glasno protestvovala protiv Parade ponosa, piše Telegraf. Popularni Dejo je sa poznanicima sedeo u kafiću “Hemingvej”. Kada je “parada” prolazila pored njih i on se aktivno uključio u “prozivke” i dobacivanje vređajući učesnike.

Demolirali lokal

Kordon policije sprečio je direktan sukob i potisnuo grupu protivnika Parade van područja predviđenog za kretanje povorke. Oni su potom pokušali da probiju kordon, gađajući policiju kamenicama i staklenim čašama, a bežeći od policije, uleteli su u jedan lokal koji su polupali.

Učesnici povorke nose transparente na kojima piše "I ja sam kao i ti", "Ista prava za sve", "Ovo je i moj svet".

"Ovo je prava slika CG"

Direktor LGBT foruma "Progres" Zdravko Cimbaljević rekao je da nije očekivao tako negativnu reakciju građana.

"Ovo je prava slika Crne Gore", dodao je Cimbaljević i odbacio navode da su učesnici Parade provocirali nošenjem crnogorske zastave, ističući da su i oni Crnogorci i da na to imaju pravo.

Marović protiv parade zbog turističke sezone

Prema nezvaničnim informacijama “Vijesti”, održavanju Parade koja je do sada više puta najavljivana i odlagana u Podgorici, protivi se potpredsednik DPS Svetozar Marović. On smatra da sada nije pravi trenutak za to zbog turističke sezone, i da nije dobro da turisti odu sa slikom policijskih kordona iz Budve. Takođe, Marovićeva argument je da poznate turističke destinacije nisu imale Paradu ponosa. On to nije potvrdio ni demantovao, niti je odgovarao na molbu da prokomentariše najavljeni događaj.

2024 © - Vesti online