Utorak 23.07.2013.
17:06
Srna

Snoudenu nagrada ''Dojavljivač''

"Ovogodišnji dobitnik nagrade je Edvard Snouden", ističe se u saopštenju objavljenom na internet stranici nemačkog ogranka ove organizacije.

Najtraženiji čovek na planeti: Edvard Snouden

Nagradu, koja je ustanovljena 1999. godine, dodeljuje Udruženje nemačkih naučnika (VDV) i nemački ogranak Međunarodnog udruženja zastupnika protiv nuklearnog naoružanja (IALANA).

Zvaničnik VDV rekao je ruskoj agenciji RIA "Novosti" da će novac od nagrade, oko 3.000 evra, biti predat Snoudenu putem predstavnika - advokata ili "prijateljske" organizacije.

Snouden, koji se suočava sa suđenjem u SAD, jer je medijima dostavio poverljive podatke o špijunskim aktivnostima američke Agencije za nacionalnu bezbednost (NSA), podneo je prošle sedmice zahtev za privremeni azil u Rusiji.

On se u tranzitnoj zoni moskovskog aerodroma "Šeremetjevo" nalazi od 23. juna, kada je stigao iz Hong Konga. Snouden još čeka na odluku ruskih vlasti.

Vašington je u više navrata pozivao Moskvu da odbije Snoudenov zahtev za azil i da ga vrati u SAD, kako bi mu bilo suđeno prema optužbama za špijunažu i krađu.

2024 © - Vesti online