Utorak 23.07.2013.
18:52
b92.net

Dve godine od smrti Ejmi Vajnhaus

Jedan od najlepših glasova koje smo imali prilike da čujemo: Ejmi Vajnhaus
 

Posle njene smrti, baš kao i za vreme burnog života, pratile su je kontroverze, afere i brojni medijski natpisi, a njena porodica, na čelu sa ocem Mičem, bila je u centru dešavanja.

Nakon nemilog događaja 23. jula, kad je Ejmi malo pre 16 časova pronađena mrtva u svom domu u Kemdenu, objavljena je vest da će uskoro sa radom krenuti Fondacija Ejmi Vajnhaus. Najavljeni su posthumni albumi i biografske priče onih koji su joj bili "bliski i poznavali je dobro". Uskoro smo bili preplavljeni i svim mogućim informacijama o detaljima iz njenog života u danima pre smrti.

U medijima se Ejmi za života najčešće pojavljivala praćena skandalima, svađama sa paparacima, scenama drogiranja i opijanja, ludim provodima sa Pitom Doertijem i bivšim suprugom Blejkom Filderom, a taj trend se u medijima nastavio i nakon njene smrti.

U problemu se našao i njen poslednji dečko, Reg Trevis, optužen da je silovao devojku koja je pokušala da ga uteši nakon smrti njegove bivše, a nedavno smo saznali i da se Ejmino bogatstvo skoro sasvim istopilo: od deset miliona funti, koliko se procenjivalo da je na vrhuncu slave imala pevačica, danas je ostalo samo 180 hiljada funti.

Tek smo početkom ove godine definitivno saznali uzrok njene smrti, a detalje o životu u svojoj knjizi "Amy Winehouse: The Untold Story" objavila je Kloi Govan tvrdivši da je pevačica prvi put pokušala da se ubije kada je imala 10 godina i da je za njen težak život pretežno "zaslužan" njen otac Mič. Nove detalje o Ejminom životu i smrti nedavno je otkrio i njen brat Aleks.

Mlada i vanredno talentovana Vajnhaus iza sebe u nasleđe je ostavila dva hvaljena albuma, čija je prodaja posthumno vrtoglavo porasla, ali i ostavštinu u obliku muzičkih i modnih trendova.

Brojni muzičari zahvaljivali su joj što je otvorila nova vrata starom žanru i na mejnstrim scenu ponovo uvela "duh" dobre muzike, a njenim stopama su svoj put nastavile mnoge velike zvezde današnjice poput Dafi, Adel ili Kejt Neš.

2019 © - Vesti online