Utorak 23.07.2013.
19:33
b92.net

EU "staje na put" farmaceutskoj industriji?

Foto: Ilustarcija
 

Stručnjaci kažu da bi ovim potezom bilo utvrđeno i da li su pacijenti bili prevareni placebo ili lekovima za koje nije naučno utvrđeno da su efikasni. Farmaceutske kompanije su za sada obavezne da objavljuju samo mali deo klinčkih ispitivanja, a kritičari tvrde da “svetlo dana” ugleda svega polovina negativnih rezultata.

Međutim, nacrt zakona koji je napravila Evropska medicinska agencija već je naišao na protivljenje proizvođača lekova. Oni tvrde da se neka od njihovih saopštenja mogu pogrešno interpretirati i izazvati paniku među korisnicima pojedinih lekova.

U poslednje tri godine 26 kompanija kažnjeno je sa više od osam milijardi evra zbog nečasnog poslovanja. Najveća britanska farmaceutska kuća GlaksoSmitKlajn objavila je ranije ove godine da će podržati donošenje pomenutog zakona. Taj potez usledio je nakon oštre kritike te kompanije zbog 1,9 milijardi funti kazne koju je morala da plati SAD 2012. zbog skrivanja podataka o bezbednosti leka Avandria koji koriste dijabetičari.

Inače, nedavno su “procurele” informacije s vrha vodećeg tela farmaceutske industrije da će šefovi kompanija angažovati pacijente da spreče donošenje zakona o dostupnosti izveštaja kliničkih studija.

Naime, Evropska federacija farmaceutskih industrija poslala je mejl direktorima i pravnim odeljenjima firmi Pfizer i GlaksoSmitKlajn u kom stoji da će grupe pacijenata biti “mobilizovane” da izraze brigu o “rizicima po javno zdravlje koje može izazvati nenaučna upotreba podataka”.

Tim Rid iz grupe Health Action Internetional kaže: “Ova inicijativa o transparentnosti je neverovatno ironična i mi već sad imamo jasne indikacije da je farmaceutska industrija spremna da koristi organizacije pacijenata za borbu”.

“Grupe pacijenata dobijaju pažnju jer se pretpostavlja da predstavljaju glas onih kojima su takvi zakoni zaista važni. Međutim, industrija ih koristi jer ih ubeđuje da neće moći da dobiju inovativne lekove, ako firme budu sprečene da investiraju, zato što moraju da budu transparentne u pogledu kliničkih studija”.

2024 © - Vesti online