Utorak 23.07.2013.
02:35 >> 11:39h
J.L.P.

Ni manjeg sela ni više žrtava

 
UBICE JOŠ NA SLOBODI: Pomen srpskim žeteocima
 

Ubijeni su Milovan Jovanović, Jovica i Rade Živić, Andrija Odalović, Slobodan, Mile, Novica i Momir Janićijević, Stanimir i Bosko Dekić, Saša i Ljubiša Cvejić, Nikola Stojanović i Miodrag Tepsić.
 

U selu su u petak počeli Dani memorijala, pod sloganom "Nigde manjeg sela, a toliko žrtava", kojim se pet dana obeležava 14 godina od tog zločina. Ubijenim žeteocima parastos će služiti vladika raško-prizrenski Teodosije, a potom će biti održan pomen žrtvama pred spomen pločom na školi u  centru sela. U ime Kancelarije za KiM, pomenu će prisustvovati direktor Aleksandar Vulin.
 

Ubistvo žetelaca jedan je od najtežih zločina nad Srbima od dolaska međunarodne misije na Kosovo. Porodice ubijenih i dalje čekaju da se zločinci privedu pravdi. Osim za zločin u Starom Grackom, niko nije odgovarao ni za ubistava dece u Goraždevcu, porodice Stolić u Obiliću i dizanje u vazduh autobusa Niš ekspresa kod Podujeva.
 

Gde su dokazi


Unmikova policija je u oktobru 2007. uhapsila Mazljuma Bitićija, iz sela Veliki Alas kod Lipljana, zbog sumnje da je učestvovao u tom ubistvu. Bitići je posle dva meseca usled nedostatka dokaza pušten iz pritvora. Iz njegovog sela su u više navrata skrnavili i minirali groblje u Starom Gackom na kome su sahranjeni i stradali srpski žeteoci.

2024 © - Vesti online