Ponedeljak 22.07.2013.
20:52
Beta

Ponovo uništena spomen-ploča žrtvama ustaša

To je treći put od početka 1990-tih godina da je spomen-ploča uništena i to nedugo po postavljanju. Koordinacija jevrejskih opština, Udruženje "Jadovno 1941", Savez
antifašističkih boraca i SNV, postavili su 29. juna spomen-ploču žrtvama Slane i Metajne, delovima kompleksa ustaškog koncentracionog logora Jadovno na ostrvu Pagu.

Ploča je uništena u noći između 18. i 19. jula.

Foto: Ilustracija

Predsednik SNV Milorad Pupovac i predsednik Koordinacije jevrejskih opština u Hrvatskoj Ognjen Kraus osudili su u saopštenju uništenje spomen-ploče i zatražili da se počinoci tog krivičnog dela, kao i prethodnih, nađu i kazne.

"Nedopustivo je da po treći put nema reakcije nadležnih organa, da nema reakcije onih koji su dužni da štite baštinu i sećanja na žrtve Drugog svetskog rata i na tekovine antifašizma", navode u izjavi Kraus i Pupovac i upozoravaju da je "neverovatno da su predstavnici naroda, žrtava i antifašisti usamljeni u ukazivanju na
porast revizionizma u svim sferama društva".

Dodaje se da "ravnodušnost prema tome ne samo da vređa spomen na žrtve nego i otvara prostor za fašistoidno ponašanje mladih sugrađana koji svoje odrastanje proslavljaju pevanjem ustaških pesama na gradskim trgovima prestolnice ili u podnožju spomenika u Jasenovcu".

"Takve pojave u Hrvatskoj danas ne smeju da budu problem isključivo predstavnika manjinskih grupa, već bi trebalo da budu i predmet interesovanja hrvatske državne politike", ocenili su Kraus i Pupovac.

Spomen-ploča žrtvama ustaških logora na Pagu je prvi put postavljena 1975, a uništena je 1991. Obnovljena je 2010. godine, ali je uništena posle dva dana.

Logore smrti Gospić-Jadovno-Pag osnovale su vlasti tzv. Nezavisne Države Hrvatske (NDH), a logor je postojao od aprila do avgusta 1941. godine. U njemu je ubijeno nekoliko desetina hiljada ljudi, uglavnom Srba i Jevreja.

Komemoracija je prvi put posle 1990. održana 2009. i prisustvovao joj je tadašnji predsednik Hrvatske Stjepan Mesić. Pre dve godine na komemoraciji je bio i tadašnji predsednik Srbije Boris Tadić.

2024 © - Vesti online