Utorak 23.07.2013.
08:00
cosmopolitan.hr

Puk'o nam kondom! Šta sad?!

Nema očajavanja! Vidite šta može da se uradi!
 

Dobro isperite genitalije

Ukoliko dođe do pucanja ili spadanja prezervativa, temeljno operite vašu V-zonu blagim sapunom. Pranje može pomoći da sperma ili neželjene bakterije što pre uklonite sa svoje kože i sprečite njihov potencijalni ulazak u telo. Samo pazite da ne preterate s pranjem jer se može dogoditi da ubijete i dobre bakterije i tako postanete podložniji raznim virusima i lošim bakterijama.

Popijte pilulu "za jutro posle"

Ukoliko strahujete od neželjene trudnoće, idite svom ginekologu i zamolite ga da vam prepiše pilule "za jutro posle". Ukoliko se uzmu u roku od 72 sata nakon rizičnog seksa, u gotovo 90% slučajeva uspevaju da spreče oplodnju. Ne odlažite posetu ginekologu, jer pilulu treba da popijete na vreme!

Testirajte se na polno prenosive bolesti

Ako ste u dugoj vezi, verovatno nema potrebe za testiranjem (iskreno pričajte s partnerom - sad je vreme za iskrenost!). Međutim, ako se radi o seksu s neznancem ili nekim koga ne poznajete preterano dobro, obavezno uradite test na hlamidiju i gonoreju. Testiranje ponovite za tri meseca. Takođe, testirajte se i na herpes i HPV (kondilome). Iako ova testiranja nisu jeftina, isplati se da platite malo više kako biste bili sigurni da vam zdravlje nije ugroženo. U krajnjoj liniji, kod "državnog" ginekologa možete besplatno da završite neke stvari.

2024 © - Vesti online