Nedelja 21.07.2013.
17:54
b92.net

Da li se Palmi drma stolica u Jagodini?

Dragan Marković Palma
 

Sednice gradske skupštine koje se završavaju u rekordnom roku, bez rasprava i suprotstavljenih mišljenja - tako se najpribližnije može opisati parlamentarni život u Jagodini. Međutim, dok je u skupštini kojoj predsedava Dragan Marković Palma sve pod kontrolom, u strankama u centru Pomoravlja je uzavrela atmosfera.

Bivši član DSS-a Goran Kostić učlanio se u Srpsku naprednu stranku. Jedan od motiva za promenu dresa, kaže, je to što njegova bivša partija nije iskoristila šansu da iznese promene.

“I Jagodini i Srbiji su potrebne korenite promene u cilju smanjenja korupcije i svega onoga što se prenosi, loša ekonomska situacija i to“, kaže on.

U poslednjih mesec dana naprednjacima koji su u Jagodini u opoziciji prišlo je oko 300 novih članova iz redova SDPS-a, DS-a, DSS-a.

Popularnost Aleksandra Vučića, ali i inertnost ostalih stranaka u tom gradu utiču na priliv novih članova, smatra poverenik SNS-a Nebojša Tatomir.

“Što se tiče Dragana Markovića Palme, on je u Jagodini politički vrlo jak tako da je njega ugroziti vrlo teško i cilj Srpske napredne stranke je da svojim radom, akcijama i projektima, pronađe put do glasača. Kako će to da izgleda za tri godine kada dođe do lokalnih izbora, to ćemo videti“, kaže on.

U DSS-u koji je ostao bez dela članstva, tvrde da ih to ne potresa jer je reč o malom broju ljudi. Kažu da iščekuju izbore koji će pokazati pravu snagu političkih partija.

“Nismo deca, grad je mali, svi se znamo, mnogo je veća priča kad najpopularnija stranka u zemlji ostaje bez odbornika u nekom gradu, nego što je neko iz neke mesne zajednice prešao u neku drugu stranku“, kaže Vladimir Mićović iz DSS-a.

I dok naprednjaci poručuju da će o disciplini i sudbini njihovih odbornika odlučiti centrala, sva tri odbornika Demokratske stranke sami su doneli odluku i prešli u "Zajedno za Srbiju" Dušana Petrovića.

Ipak, u DS-u tvrde da i dalje učestvuju u vlasti.

“Mi ćemo nastaviti da participiramo u vlasti bez odbornika, ali kroz gradsko veće. I ne samo kroz gradsko veće, imate više desetina članova Demokratske stranke koji su ili direktori javnih preduzeća i ustanova ili članovi upravnih, sada nadzornih odbora. Ti ljudi nisu nigde prešli“, kaže Aleksandar Janković iz DS-a.

Od 2004. godine Jagodinom suvereno vlada Jedinstvena Srbija u koaliciji sa SPS-om i PUPS-om. U ovom mandatu podršku im daje Demokratska stranka, dok su naprednjaci i DSS u opoziciji.

2024 © - Vesti online