Nedelja 28.02.2010.
16:58
Srna

Silajdžić opet upozorava Srbiju

Haris Silajdžić i dalje protiv utvrđivanja odgovornosti

U saopštenju iz Silajdžićevog kabineta navodi se da su oni u stalnom kontaktu sa Ganićem, koji od početka svoje posete potpuno slobodno boravi u Londonu i nesmetano vrši svoje aktivnosti, te da će se u Sarajevo vratiti prema utvrđenom planu i programu.


"Interpol BiH je dobio zvanično obaveštenje iz Velike Britanije da ne postoji bilo kakva poternica protiv Ganića. S obzirom na sve ove činjenice Kabinet još jednom ozbiljno upozorava srbijanske zvaničnike da se uzdrže od svih manipulacija u vezi sa ovim slučajem", navodi se u saopštenju.


U saopštenju se ističe da "Kabinet osuđuje i izjave srbijanskih zvaničnika da je rat u BiH počeo 3. maja 1992. godine".

"Podsećamo na činjenicu da je agresija na BiH započeta 6. aprila te godine, te da je do 3. maja Sarajevo bilo uveliko granatirano, a da je proces etničkog čišćenja od strane Republike Srpske i Miloševićevog režima već bio završen u nekim opštinama u BiH", kaže se u saopštenju.
 

Ejup Ganić

Zvaničnici Srbije potvrdili su ranije da je Ganić, protiv koga Tužilaštvo Srbije za ratne zločine vodi istragu za zločine počinjene u BiH, u petak zadržan na aerodromu u Londonu, nakon čega je pušten.


Ministar pravde Srbije Snežana Malović izjavila je da je sudskim organima Velike Britanije upućen zahtev za ekstradiciju Ganića, koji je osumnjičen za zločine počinjene u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu u maju 1992. godine.


Ganić je demantovao da je u petak ujutru zadržan na aerodromu u Londonu zbog poternice koju je raspisao Interpol Srbije, navodeći da je čekao prtljag i da je sve "orkestirano iz Beograda".


Dačić: Ganić je bio uhapšen

 

Ratni član Predsedništva BiH Ejup Ganić bio je uhapšen u petak na aerodromu u Londonu, ali je i pušten, potvrdio je u nedelju srpski ministar policije Ivica Dačić.

 

"Apsolutno je tačno da je Ejup Ganić bio uhapšen u Londonu, ali i da je pušten posle hapšenja, i sada čekamo zvanične informacije iz Londona, posle čega ćemo videti šta ćemo preduzeti dalje", rekao je Dačić u Mitrovom Polju kod Vrnjačke banje.


Ministar inostranih poslova Sven Alkalaj potvrdio je petak da je Ganić tog jutra bio zadržan na londonskom aerodromu, ali da je pušten i da će nastaviti svoje dogovorene obaveze u Londonu, nakon čega se vraća u BiH.


Portparol Ministarstva inostranih poslova BiH Zlatan Burzić rekao je u petak da je Ganić bio nakratko zadržan na aerodromu u Londonu, ali da će, zahvaljujući brzoj intervenciji i diplomatskim kontaktima, nesmetano obaviti aktivnosti zbog kojih je otišao u Veliku Britaniju, i da će se nesmetano vratiti u BiH.


On je rekao da je Alkalaj odmah po saznanju za Ganićev slučaj kontaktirao njega lično, Ambasadu BiH u Velikoj Britaniji, britansku Ambasadu u Sarajevu i Forin ofis.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije raspisalo je početkom 2009. godine, po nalogu istražnog sudije, poternice za 19 osoba iz BiH, među kojima su ratni članovi Predsedništva BiH Ejup Ganić i Stjepan Kljuić, zbog napada na kolonu JNA u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu.


Pripadnici Armije BiH i Specijalne jedinice MUP-a BiH napali su 3. maja 1992. godine u Dobrovoljačkoj ulici kolonu Jugoslovenske narodne armije koja se povlačila iz Sarajeva prema kasarni u Lukavici.


Dan ranije, pripadnici takozvanih „Zelenih beretki“ napali su i Dom JNA u Sarajevu.


Prema podacima Centra javne bezbednosti Istočnog Sarajeva, u napadima 2. i 3. maja ubijena su 42, a ranjena 73 pripadnika JNA, dok ih je 215 zarobljeno.
 

Predmet "Doborovljačka" preuzelo je Tužilaštvo za ratne zločine Srbije nakon što je pre nekoliko godina rasformirano vojno tužilaštvo u Beogradu, koje je vodilo taj predmet.
 

2023 © - Vesti online