Nedelja 21.07.2013.
20:12
rts.rs

Čiji novac koriste političke partije

Skupština Srbije (foto: ilustracija)
 

Ključ borbe protiv korupcije leži u političkoj sferi, a njena održivost zavisi od čiste situacije u finansiranju političkih partija, mišljenja su u organizaciji Transparentnost Srbija. Proces kontrole prošlogodišnje kampanje još nije dovršen.

"Nerazjašnjenost finansiranja političkih stranaka, i činjenica da do dana današnjeg nikada nismo dobili potpuno jasan presek svih izvora finansiranja loše utiče na poverenje građana i na same političke stranke", kaže Nemanja Nenadić iz Transparentnosti Srbija.

"Sasvim sigurno nisu ni svi krivi, nisu ni svi pravi ali dok ne znamo nemamo pravilne podatke o tome ko je napravio prekršaj a ko nije, imaćemo ovakvu osudu političke klase", rekao je Nenadić.

Primena zakona o finansiranju političkih aktivnosti bila je na testu prošle godine tokom izborne kampanje. Nema potpune slike o tome šta je od prihoda i rashoda prijavljeno, a šta su stranke prećutale, ali imamo 215 podnetih prekršajnih prijava protiv političkih aktera u prošloj izbornoj kampanji.

Od toga, jedna je na parlamentarnom nivou, 59 na nivou grada i 155 prijava na opštinskom nivou. Još od 1990. postojala su pravila o finansiranju poltičkih stranaka, ali do 2011. nismo imali kontrolu u rukama nezavisnog državnog organa, a to je sada Agencija za borbu portiv korupcije.

"Onog trenutka kada je agencija počela da se bavi svojim poslom i da kontroliše imovinu funkcionera, da utvrđuje sukob interesa i pogotovo da kontroliše finansiranje stranaka njen rejting i očekivanja građana su jako porasli prošle godine i početkom ove", rekao je Zoran Stojiljković član odbora Agencije za borbu protiv korupcije.

Ohrabruje činjenica da je Agencija počela da sankcioniše određene stvari vezane za prekršaje u ovoj oblasti. Sada je pitanje da li tu ima elemenata krivičnog dela. Za 23 godine višepartizma, nije bilo ozbiljnih sankcija.

"Prva velika afera koja se bude sprovela kroz sudske instance i bude imala neku pravosnažnu presudu, sa odrećenim zatvorskim kaznama ili sa jako velikim finansijskim kaznama, to će verovatno poboljšati i ponašanje u toj oblasti i kod svih drugih političkih stranaka", rekao je Đorđe Vuković iz Cesida.

Prema njegovim rečima, opozicija teže može kontrolisati sudske i tužiteljske organe.

Nije korupcija svojstvena samo Srbiji, u susednoj Hrvatskoj, a najpoznatija je korupcijska afera bivšeg premijera i šefa HDZ-a Ive Sanadera.

2024 © - Vesti online