Nedelja 21.07.2013.
17:12
Beta

"Glavni pregovarač sa EU mora da ima znanje"

Ozbiljna Vlada mora da postavi ozbiljnog pregovarača

"Pregovarač mora dobro da poznaje sam proces pregovora, način odlučivanja u EU, da razume politički život u Srbiji, i da uživa poverenje ove, ali i narednih vlada koje budu vodile Srbiju tokom trajanja pregovora", kazala je Vučkovićeva za novosadski Dnevnik.

Dodala je da šef pregovaračkog tima mora imati ugled u široj zajednici i kapacitet da koordinira različite aktere i različite delove procesa.

"Izbor šefa pregovaračkog tima biće signal da li Vlada shvata koliko je u predstojećem procesu važno da uzima u obzir stavove svih političkih grupacija u zemlji, dakle i opozicije", poručila je Nataša Vučković.

Dodala je da će za Evropsku komisiju i sve države članice EU u narednom periodu biti izuzetno važno da li zakone koje donosi Srbija i primenjuje.

"Zato su od posebnog značaja poglavlja 23 i 24 koja će prva biti otvorena. Skrining će pokazati da li naša država, odnosno administracija i sudovi, primenjuju zakone, i koliko su institucije izgrađene. Uopšte, harmonizacija sa pravnim tekovinama EU nije tabela u kojoj ćemo štiklirati da li smo neki zakon doneli, nego je pre svega značajno kako zakon primenjujemo u procesu unutrašnjih reformi", navela je Vučkovićeva.

2024 © - Vesti online