Nedelja 21.07.2013.
11:28
RTS

Ko je Dikićev naslednik: "Izbor ne sme biti politizovan"

Žandarmerija obezbeđuje aministrativnu liniju sa Kosovom, bori se protiv terorizma i organizovanog kriminala, brine o javnom redu i miru, suzbija pobune u zatvorima...
 

Više od tri hiljade žandarma raspoređeno je u komandi, novosadskom, beogradskom, niškom i kraljevačkom odredu. Za sebe vole da kažu da ne biraju zadatke već da zadaci biraju njih. Svoje pripadnike biraju iz redova policije.

Slučaj u Jagodini pokazao je da i detaljni psihofizički testovi i bezbednosne provere kandidata za tu jedinicu mogu da zataje. Marko Milošević iz Beogradskog centra za bezbednosnu politiku rekao je da ćemo uvek naći natpise u novinama o različitim policajcima pa i žandarima koji su učestvovali u nekim kriminalnim aktivnostima i onda to ima nekako tendenciju da se prebaci na imidž cele jedinice.

"Onda se tu gubi legitimitet i to je ono što je loše", naveo je Milošević.

Šta tačno radi Žandarmerija?

Samo neki od zadataka Žandarmerije je obezbeđivanje administrativne linije sa Kosovom, borba protiv terorizma i organizovanog kriminala, briga o javnom redu i miru, suzbijanje pobuna u zatvorima, obezbeđivanje diplomatsko konzularnih predstavništava i pomoć u vanrednim situacijama. Analitičari kažu da je s obzirom na te zadatke i obučenost žandara bitno ko će predvoditi takvu jedinicu.

Vojni analitičar Aleksandar Radić rekao je da je komandant Žandarmerije čovek koji se nalazi na čelu jedinice uporedive sa brigadom u vojnoj terminologiji i treba respektovati da on zapravo ima najjači potencijal za unutrašnju upotrebu u zemlji Srbiji.

"Zbog toga izbor komandanta Žandarmerije je osteljivo političko i bezbednosno pitanje, jer malo ko kao komandant Žandarmerije ima potencijala da vam stvori problem da bude ne daj bože instrumentalizovan", naveo je Radić.

U okviru Ministarstva unutrašnjih poslova postoje i Specijalna antiteroristička jedinica i Protiv teroristička jedinica. Imaju, prema nekim procenama, po 250 pripadnika. Radić kaže da su SAJ i PTJ usmerene pre svega na rešavanje bezbednosnih problema koji je usko lokalizovan, dok je Žandarmerija osposobljena za intervenciije u ozbiljnim situacijama masovnog ugrožavnja poretka države Srbije.

Njihove komandante (Žandarmerija, SAJ, PTJ ) postavlja i razrešava ministar unutrašnjih poslova na predlog direktora policije. Te jedinice angažuju se samo uz odobrenje ministra.

2024 © - Vesti online