Subota 20.07.2013.
18:51
mozzartsport.com

Odličan početak "orlića": Turci pali na otvaranju EP!

 Selektor omladinske reprezentacije Srbije Ljubinko Drulović
 

Izabranici Ljubinka Drulovića su savladali favorizovanu Tursku golovima 

Andrije Lukovića u 17. i Aleksandra Mitrovića u 54. minutu utakmice, a pogodak za Tursku je delo Nijaza na dva minuta pre kraja susreta.

Ono što pored rezultata zaista raduje jeste odnos prema igri i nacionalnom grbu. Svi, od prvog do poslednjeg kojima je selektor ukazao šansu borili su se kao lavovi, trčali gotovo nenormalno za naše standarde i na kraju potpuno zasluženo slavili.

U prvih 45 minuta je viđen veoma kvalitetan fudbal. Igralo se brzo, precizno, žustro... U takvim uslovima naši momci su se snašli odlično i već u 17. minutu su uspeli da povedu. Perfektan centaršut Golubovića sa desne strane, na pravom mestu se našao Luković i turskom golmanu nije bilo spasa - 1:0.

Tek tada se borba potpuno rasplamsala. "Orlići" su nastavili da napadaju i stvaraju šanse, ali pretili su i Turci. Ogromnu šansu da povedu sa 2:0 naši momci su imali u 22. minutu kada je vezista Vojvodine Milinković-Savić pokušao da iskoristi kiks golmana Pirija, koji je bio daleko od mreže. Gađao je sa skoro 40 metara, ali je lopta naglo promenila pravac i umesto mreže je pogodila stativu.

Odmah potom je rival uzvratio brzim kontranapadom. Igrao se 24. minut kada je golman Rajković odbranio jedan udarac, ali mu se lopta izmigoljila iz ruku i krenula ka golu. Odlični čuvar mreže se opružio koliko je dugačak i uspeo da je izbaci sa linije. Bilo je dileme o tome da li je reč o pogotku, ali se sudija nije oglasio i pored toga što su se Turci bunili.

Do kraja prvog dela je viđena još jedna šansa za naš tim. Prodorni Đurđević je sjajno prevario čuvara, ušao u šesnaesterac, ali je njegov udarac završio iznad gola.

Srbija je odlično počela i drugo poluvreme i nagrada je stigla u 54. minutu. Strelac prvog gola Luković je centrirao sa leve strane, a Mitrović je manirom vrhunskog golgetera pogodio za 2:0.

Turska sve do samog finiša nije uspela da izvrši pritisak koji joj je bio potreban i naš tim je rutinski čuvao prednost od dva gola. U tom periodu vezisti Milinković-Savić i Maksimović su odrađivali veliki posao na sredini terena, a štoperi Veljković i Filipović su bili veoma pouzdani. Sve što su Turci uspeli da urade je bilo nekoliko pokušaja posle kornera i posle centaršuteva iz dubine.

Tek kada je našim defanzivcima pomalo opala koncentracija favorizovani rival je uspeo da dođe do prilike i gola. Rezervista Nijaz se ubacio u šesnaesterac, dobio je odličnu loptu i iz prve opalio. Rajković nije imao šanse da odbrani. Bilo je to 2:1.

Usledile su izmene selektora Drulovića. Naši momci su uspeli da obore ritam, da sačuvaju loptu i praktično rutinski odrade poslednjih nekoliko minuta za prva tri boda na EP.

"Orliće" u drugom kolu očekuje Gruzija, koja je verovatna najslabija reprezentacija u Grupi B, dok će u trećem kolu igrati protiv Francuske.

SRBIJA - TURSKA 2:1 (1:0)

 

SRBIJA: Rajković, Golubović, Filipović, Veljković, Antić, (od 67. Urošević),
Milinković-Savić, Pavlovski (od 89. Vojvodić), Luković, Maksimović,
Đurđević (od 90. Meleg), Mitrović.

TURSKA: Onurcan Piri, Durmuš, Čalik, Tufan, Učan, Šahin, Četin,
Čoškun (od 82. Given), Bakiš (od 54. Nijaz), Jilmaz, Ajdin (od 46. Deniz).

 

STRELCI: 1:0 Luković u 17, 2:0 Mitrović 54, 2:1 Nijaz u 88. minutu. Stadion u Marijampolju. GLEDALACA: 1000. SUDIJA: Majkl Oliver (Engleska).

2024 © - Vesti online