Subota 20.07.2013.
17:36
dw.de

Monsanto odlazi iz EU?

Monsanto je uvideo da farmeri u Evropskoj uniji gaje odbojnost prema genetski modifikovanim poljoprivrednim kulturama i zato povlači svoje zahteve da se one uzgajaju u toj zajednici 28 zemalja. Komisija EU je potvrdila tu informaciju i saopštila da je primila k znanju tu odluku Monsanta, prenosi ''Dojče vele''.

Nepoželjan: Monsanto

Odavno dve strane nisu ispoljile ovoliko razumevanje i uviđavnost, posebno kada je reč o evropskim seljacima i njihovoj ekološkoj i zdravstvenoj samosvesti. Iz uviđavnosti Monsanto odustaje od svojih zahteva bez borbe – poznavaoci tržišne strategije ovog koncerna na to mogu samo da trljaju oči u neverici. I to sa dobrim razlogom: čitava ta priča, koju prenose vodeći mediji, odvija se paralelno sa drugom pričom, kojoj ti mediji nekako nisu posvetili pažnju prošle nedelje, a tiče se baš Monsantovog genetski modifikovanog kukuruza Smart staks.


Koncern Monsanto odlučio se na povlačenje jer uzgoj u EU nema komercijalnu perspektivu, rekao menadžer za Evropu Hose Manuel Madero Koncern Monsanto odlučio se na povlačenje jer uzgoj u EU nema komercijalnu perspektivu, rekao menadžer za Evropu Hose Manuel Madero


Američki koncern je, naime, paralelno za zahtevima za uzgojem podneo i zahtev za uvozom genetski modifikovanog kukuruza. Prošlog četvrtka su o tom zahtevu glasale zemlje Evropske unije i on – nije rešen, jer nije bilo potrebne većine. Zanimljivo je da se Nemačka u tom glasanju uzdržala, iako zvanično spada u države koje su najkritičnije prema genetski manipulisanim kulturama.

Prema proceduri koja je na snazi u EU, u takvim situacijama bez potrebne većine, stvar prelazi u ruke Komisije EU koja zatim o tome odlučuje onako kako smatra za shodno. Tako će sada o uvozu Smart staksa u EU odluku doneti Žoze Manuel Barozo i njegove kolege – i to još nema veze sa planiranim uspostavljanjem zone slobodne trgovine između EU i SAD – koja će tek otvoriti velika vrata za dalje genetski manipulisane proiozvode američkih koncerna.

Smart staks je kukuruz koji proizvodi šest različitih otrova za ubijanje štetočina, a sam je otporan na dva pesticida, tako da garantuje dobru zaradu. Zeleni poslanici Evropskog parlamenta smatraju da je Smart staks opasan jer sadrži bakteriju Bacillus thuringiensis koja je štetna za životnu sredinu, a i da posledice delovanja te bakterije na čoveka nisu dovoljni ispitane.

Zato su se posebnim pismom obratili Komisiji EU u kome traže da se zabrani uvoz Smart staksa. Komisija će o svemu odlučivati ''narednih nedelja'', u vreme godišnjih odmora. Da bi pokazala da joj je stalo do zdravlja svojih građana, ona je ipak pokrenula studiju o delovanju Monsantovog kukuruza na zdravlje ljudi, a to delovanje će se proučavati dve godine a sve to će početi najranije – 2014. godine.

2024 © - Vesti online