Subota 20.07.2013.
09:40
telegraf.rs

Beograđanin mora u zatvor, jer je pomogao mački da preživi!

Foto: Ilustracija

- Događaj zbog koga ću morati da idem u zatvor na tri dana, jer neću da platim kaznu zbog pomoći napuštenoj mački, dogodio se pre dve godine. Bila je jaka zima i u nekim periodima s vrlo niskim temperaturama, koje su noću padale do – 27 stepeni Celzijusa. Jedne od tih noći se ispred mojih vrata pojavila mala crna mačka. Bila je gladna, promrzla i vrlo bolesna. S pola tela joj je otpala dlaka i na tim mestima su bile uočljive žive rane. Zagonetno je što je mačka došla na moja vrata, s obzirom na to da živim u najurbanijem delu grada na drugom spratu – objašnjava Stain.

On navodi da je mački odmah dao hranu i toplo mleko. Dok je jela, našao je kartonsku kutiju, dobro je obložio novinama i krpama, pa je mačku umotao u staru bundicu i stavio u kutiju.

- Samo su joj oči virile. Ujutru, pre polaska na posao, izvadio bih je iz kutije i ponovo nahranio. Macu koja je dobila ime Cici Mici odveo sam kod veterinara koji je dugo lečio. I dan danas moram povremeno da je vodim na inekcije. Međutim, nekoliko nedelja posle njenog dolaska, na vrata mi je zakucala Komunalna policija i momci u plavom su mi rekli da me prijavio komšija zbog držanja životinje u zajedničkim prostorijama, odnosno u mom kućnom pragu, što nije dozvoljeno gradskim propisom o držanju kućnih ljubimaca. Objasnio sam da mačka nije moja, da nemam gde da je držim jer mi je kuća puna spasenih životinja koje je ne prihvataju – kaže Stain.

Policajci su mu nakon toga napisali prekršajnu prijavu i otišli. Posle nekoliko meseci stigao mu je poziv od sudije za prekršaje.

- Na saslušanju sam postavio sudiji pitanje da li je stariji Krivični zakon Republike Srbije ili gradski propis. Dalje sam pitao da li se ubistvo životinje, koje je po zakonu kažnjivo s godinu dana zatvora, može izvršiti nečinjenjem. Na njegovo čuđenje sam odgovorio – a šta da me je taj isti komšija prijavio što mačku nisam nahranio, utoplio i izlečio zbog čega bi ona uginula? Da li bi mi tada sudio za ubistvo? Nisam dobio odgovor, ali sam dobio kaznu – ogorčen je ovaj ljubitelj životinja.

On se pita šta je trebalo da uradi i kakav je smisao presude.

- Imam pitanje za državu i njene mnogobrojne organe: kakvu poruku šaljete građanima, treba li da pomažemo nemoćnim životnjama ili da ih ubijamo? Nisam hteo da platim novčanu kaznu i ona je preinačena u tri dana zatvora. Ne mogu da verujem da se to zaista dešava! Mene je sudija osudila po zakonu, nemam primedbi na to. Međutim, u zaglavlju presude stoji pečat Ministarstva pravde. Zato i pitam javno − da li ljudi koji rade tamo i ministar znaju kako sudije brzo izriču kazne za pomoć životinjama, a predmeti koji sadrže najgora krivična dela ili se odugovlače na desetak godina ili zastarevaju – pita se Stain.

2024 © - Vesti online