Subota 20.07.2013.
13:18
Beta

Kanada: Kočnice krive za prevrtanje voza

Ostaci voza koji je iskočio iz šina, eksplodirao u naselju i usmrtio 50 ljudi
 

Donald Ros, glavni istražitelj Odbora za bezbednost saobraćaja Kanade, rekao je da je sila kočenja mogla biti nedovoljna zbog kvara ručnih kočnica voza, ili zbog načina na koji su kočnice bile aktivirane.

"Voz je otišao sam jer nije bio u potpunosti zakočen", rekao je istražitelj Odbor za bezbednost Ed Belkalul. Ostavljen bez nadzora, teretni voz kompanije "Železnica Montreala, Mejna i Atlantika", natovaren naftom, i parkiran preko noći na železničkoj pruzi, sam je krenuo niz nizbrdicu od 11 kilometara. Iskočio je iz šina i zapalio se u mestu Lak-Megantik, u blizini granice Kanade i SAD.

U 72 od 73 vagona je bila sirova naftu, a eksplodiralo ih je bar pet, uz jake detonacie koje su opustošile naselje sa 6.000 stanovnika. Pedstavnik Odbora je rekao da je pregledano 25 vagona-cisterni. Istražitelji su analizirali i sadržaj vagona-cisterni koje nisu eksplodirale, da bi utvrdili zašto je sirova nafta u drugim vagonima eksplodirala toliko silovito.

Odbor je objavio da je istraga već dovela do toga da se hitno izmene dva sigurnosna uputstva Kanadske železnice o obezbeđenju parkiranih vozova.

Odbor je preporučio i da se opasne materije ubuduće ne ostavljaju bez nadzora na glavnoj pruzi, kako je bilo pre ove nesreće. Pre nedelju dana, predsednik i izvršni direktor američke železničke kompanije "Reil vorld" kojoj pripada kompanija čiji je voz iskočio iz šina, Edvard Burkhart, okrivio je mašinovođu voza za nesreću.

Burkhart je potavio pitanje da li je mašinovodha pravilno aktivirao ručne kočnice i suspendovao ga s posla. Vlasti i dalje pretražuju olupinu izgorelih vagona i okolinu, u potrazi za telima žrtava. Vlasti su našle ostatke 42 tela, a osam nedostaje.

2024 © - Vesti online